Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Schrijvers en hun alter ego
29 JUL 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Lezen

Schrijvers en hun alter ego

Schrijvers zijn dol op pseudoniemen, maar doorgaans wordt daar geen geheim van gemaakt. Sommige auteurs gaan verder en gebruiken een heteroniem, waarmee ze een compleet nieuwe schrijver creeëren. De bedoeling is dat niemand dat weet. Drie voorbeelden van successchrijvers en hun alter ego.

Wie?
 J.K. Rowling.
Wie is zij nog meer? Robert Galbraith, de schrijver van de detective The Cuckoo’s Calling. De Nederlandse vertaling Het koekoeksjong verschijnt in oktober.   
Waarom een pseudoniem? Boeken die J.K. Rowling schrijft, worden bestsellers. Meteen. Van haar zeven Harry Potter-boeken zijn meer dan 400 miljoen exemplaren verkocht en ook haar eerste roman voor volwassenen, The casual vacancy (Een goede raad), was binnen een uur nummer 1 op de Amazon-lijst. Rowling verlangde ernaar terug te gaan naar het begin van haar carrière. Ze wilde een boek schrijven zonder aan hypes en verwachtingen te moeten voldoen en ze wilde onverbloemde kritiek krijgen. Recensenten ontvingen The Cuckoo’s Calling positief. Het boek verkocht aardig voor een debutant, maar echt storm liep het niet. Tot ze werd ge-out.
Ontmaskerd door: professor Patrick Juola van de Duquesne Universiteit in Pittsburgh. Een columnist van The Sunday Times was via twitter getipt. De krant schakelde de hulp in van de computerwetenschapper uit Amerika. Die haalde, naast het boek van Galbraith, boeken van vier andere Britse auteurs door de computer: van Rowling, P.D. James, Ruth Rendell en Val McDermid. Het was het gebruik van woorden als  if, and, of, the en which waaruit bleek dat Galbraith wel Rowling moest zijn.
Het nieuwe boek is nog niet tweedehands te verkrijgen bij Polare, maar de Harry Potter-reeks en Een goede raad wel. Met je CJP-pas krijg je 10% korting.

Wie? Arnon Grunberg.
Wie is hij nog meer? Marek van der Jagt, die twee romans schreef: De geschiedenis van mijn kaalheid en Gstaad ‘95-’98.
Waarom een pseudoniem? Grunberg is sinds zijn debuut Blauwe Maandagen (1994) de wonderboy van de Nederlandse literatuur. Maar rond 2000 bevond hij zich in een existentiële crisis en wilde hij ontsnappen aan zijn eigen geschiedenis. Grondig voorbereid en zonder dat iemand het wist, ging hij naar De Geus-uitgever Reinjan Mulder. In het diepste geheim bereidden zij alles voor en verscheen Van der Jagts 'debuut' De geschiedenis van mijn kaalheid.
Ontmaskerd door: journalisten van NRC Handelsblad. Zij hadden zo’n vermoeden vanwege de schrijfstijl van Van der Jagt: die leek nogal op die van Grunberg. Toen ze Van der Jagt, die in Wenen zou wonen, niet konden vinden en zijn e-mail naar New York wees, waar Grunberg destijds al woonde, publiceerden zij hun bedenkingen. Anderhalf jaar heeft Grunberg volgehouden Van der Jagt niet te zijn.
Alle boeken van Arnon Grunberg en zijn alter ego zijn goed tweedehands verkrijgbaar bij Polare. Op NRC's zusterkrant nrc.next krijg je een dikke korting met CJP.

Wie? Stephen King.
Wie is hij nog meer? Richard Bachman, die in een periode van acht jaar vijf romans schreef en er ‘postuum’ nog twee publiceerde.
Waarom een pseudoniem? King schrijft in moordend tempo, twee werken per jaar zijn geen uitzondering. Helaas voor King vonden uitgevers destijds dat schrijvers niet meer dan één boek per jaar konden uitbrengen, omdat lezers ze anders beu werden. Om toch door te kunnen werken, bedacht hij dat het wel een goed idee was om onder een pseudoniem te werken. De naam Richard Bachman ontstond per toeval. King had eerder Gus Pillsbury bedacht, maar die naam was al uitgelekt. Toen hij werd gebeld dat het boek naar de drukker ging, lag er een boek van Richard Stark op zijn bureau en draaide You ain’t seen nothin’ yet van Bachman Turner Overdrive op platenspeler.
Ontmaskerd door: boekverkoper Steve Brown uit Washington die overeenkomsten zag tussen de schrijfstijlen van King en Bachman. Brown ging op onderzoek uit en ontdekte dat hij goed zat. Zijn bevindingen meldde Brown bij de uitgever, waarna hij twee weken later een telefoontje kreeg van King: ‘schrijf over hoe je de waarheid ontdekte, ik geef een interview’. Ondertussen ging er een persbericht uit dat Richard Bachman was gestorven aan cancer of the pseudonym. Dat was in 1985, acht jaar na zijn geboorte.
Het oeuvre van Stephen King is gigantisch. Veel van zijn boeken zijn tweedehands te verkrijgen bij Polare. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.