Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kriskras over de Zwarte Cross
06 JUL 2013 • Door Thijs Zilverberg

Kriskras over de Zwarte Cross

Donderdag
Normaal gesproken zouden we je met het hele weekend in het vooruitzicht aanraden om heerlijk een gat in de dag te slapen, maar deze openingsceremonie wil je niet missen. Deze leidraad voor een geslaagd festivalweekend begint dus al op donderdagmiddag om twaalf uur. Als beloning voor de vroege aanwezigheid zal festivaldirectrice Tante Rikie iedere campingbezoeker belonen met een verrassing. Nu we er toch zijn, laten we gelijk hey ho, let’s go naar De Nozems in het Rock ’n Roll Circus. Aansluitend wijden we op Veron de Dansvloer in en zwijmelen we weg op de klanken van überhippies Will and the People (je weet wel, die van Lion in the Morning Sun) in de Megatent. Terug in de Dansvloer kun je tot drie uur de funky balboa, military two-step en electric boogie doen op Don Diablo.

Vrijdag
Het is je vergeven als je nog een beetje katerig bent. Een massage in wellnesscentre De Oase doet wonderen. Zorg dat je om twaalf uur weer een beetje leeft en in de Theatertent staat, want daar begint Puur Gelul met onder andere Fresku en Henk van Straten. Meteen daarna kun je op het buitenpodium zien hoe Gareth Jones zich in honderd meter plastic laat wikkelen. Met een tapasje van Cantina Mobilé in de hand kijk je rustig hoe hij zich eruit probeert te wurmen. Zorg dat je je lunch hebt weggewerkt voor je je meldt bij The Naked Run for Freedom. Juich 450 naakte helden toe die al rennend over de crossbaan een welgemeende middelvinger opsteken naar het homobeleid van Vladimir Poetin. De plek om je vrijdagavond te vullen is ongetwijfeld de Megatent. Je begint met de redneckrock van White Cowbell Oklahoma, The Opposites maken er een slapeloze nacht van en bij Peter Pan Speedrock is het motto altijd go, go satan, go. Voor het licht uitgaat vannacht kun je even bijkomen bij Bitty McLean in de Reggaeweide.

Zaterdag
Niks rustig beginnen. John Coffey speelt al om kwart voor twee in de nieuwe festivalweide The Meltdown, de perfecte gelegenheid om even warm te beuken. Daarna hop naar naar het reggaestrand waar je kunt skanken als een malle op Jaya the Cat. Op de veranda van The Bayou zingt hillbilly Bob Wayne southern bluespunkrock. Even ontspannen weer terwijl je kijkt naar een artiest op volle toeren? Eric Koller gaat fysiek tot het uiterste in zijn cabaretshow in de Theatertent. Een nationale trots als Golden Earring wil je natuurlijk niet missen. Op weg naar het hoofdpodium kun je de Amerikaanse beroepsstuntman Jimmy Blaze een backflip zien maken met een auto (het blijft tenslotte de Zwarte Cross). Afsluiten in de ondergaande Achterhoekse zon kan met tienduizend van je beste vrienden op de balkanbeats van Shantel. Heb je je disco liever iets minder partizani, pik dan een stukje Crookers mee in de Dansvloer. De beste afterparty is natuurlijk die bij het kampvuur op de camping. Tot in de late uurtjes spelen daar leden van The Backcorner Boogie Band, Jovink, Automatic Sam en Shaking Godspeed de heetste rock ’n roll onder de warme gloed van de vlammen. En dat op een houten podium. Als dat maar goed gaat.

Zondag
Shiiiitttt! De laatste dag alweer. Wakker worden doe je in ieder geval met een lach, want tijdens het douchen draait DJ Badmuts de meest frisse muziek in het badhuis. En ondertussen geeft hij nog eens gratis verzorgingstips ook. Wees snel voor de openingsceremonie op de Crossbaan, want hier kun je Tante Rikie en haar nieuwe rechterhand misschien wel voor het laatst toejuichen. Bij de Amerikaanse garagerockers The Thermals in The Meltdown zullen de plaggen je om de oren vliegen. Als later op de dag Royal Republic en de Zweedse oorlogsmachine At The Gates langs zijn geweest zal van het gras voor het podium helemaal weinig over zijn gebleven. Maar je moet keuzes maken en Kitty, Daisy & Lewis op het hoofdpodium gebruiken met zijn drieën meer instrumenten dan al die bandjes bij elkaar. Jump and jive in de middagzon, klinkt niet verkeerd. Het is dat het in de openlucht is, want anders ging bij The Bloodhound Gang het dak eraf. Hierna wordt het helemaal lastig met kiezen. Nobody Beats The Drum staat in de Dansvloer en tegelijkertijd speelt Protoje & The Indiggnation in de Reggaeweide. Maar wij kiezen voor Martijn Koning in de Theatertent, zijn show is te grappig om te skippen. Kun je ter plekke gelijk wat eten in sterrenrestaurant Le Carburateur, want de laatste avond mag best gevierd worden. Vanaf dit punt raden we je aan om te feesten zolang het nog kan. T.Raumschmiere en Black Sun Empire staan in de Dansvloer. Een pitstop in de Tiroler Tent is haast verplichte kost. Eindigen doen we weer bij het Kampvuurpodium, met de soulvolle en jazzy tunes van Tinez Roots Club.

Maandag
Je ontwaakt moe maar voldaan. Het gefluit van de vogeltjes wordt wreed verstoord door het gesnurk van je vrienden. Dit is waar onze begeleiding stopt. Vanaf hier zul je het zelf weer moeten doen. Het dagelijkse leven wacht. Tot volgend jaar.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.