Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Kapringen: Deens drama
04 JUL 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Film

Kapringen: Deens drama

Een millennium na de Vikingen veroveren de Denen nogmaals de wereld. Gelukkig blijft het aantal platgebrande kloosters dit keer binnen de perken, al schuwen ze niet om tegen heilige huisjes aan te trappen. Geen bioscoop is veilig voor de expansiedrift van Lars Von Trier, Susanne Bier en Thomas Vinterberg. Deze week verschijnt met Kapringen het zoveelste bewijs van de Deense dominantie. In plaats van een lange zeilboot met een drakenhoofd op de boeg zie je hier een moderne tanker, gekaapt door een bende hedendaagse zeerovers, Somalische piraten.

Regisseur Tobias Lindholm is al de zoveelste modelleerling van de Kopenhaagse school. Vorig jaar was hij samen met Vinterberg verantwoordelijk voor het succes van Jagten. Daarvoor schreef hij mee aan Borgen. Voor Kapringen neemt hij een paar kopstukken uit de cast van die serie mee. Zo speelt Søren Malling de eigenwijze directeur van het transportbedrijf, Peter Ludvigsen. Tegen alle adviezen in wil hij hoogstpersoonlijk met de piraten onderhandelen. Pilou Asbaek heeft de rol van scheepskok Mikkel Hartmann. Hij mag als eerste gaan bellen met het thuisfront, om vijftien miljoen dollar losgeld te eisen. Peter wil laten zien wie de kapitein is en komt met een tegenbod. Vanaf dan zijn de onderhandelingen geopend en beginnen ook op het schip de machtsspelletjes.

Waar in Hollywood de nadruk vaak op spanning en actie ligt, is bij de Denen emotie en sfeer doorgaans het zwaartepunt. Subtieler, maar daardoor niet minder raak. Actie komt soms zoveel harder aan als het niet expliciet in beeld is. Denk aan het hondje in Jagten. In Kapringen komt de daadwerkelijke overname van het schip niet eens in beeld. Maar wees gerust, ook voor de liefhebbers van de directe aanpak is er genoeg te zien. Ook het stijlfiguur van de apotheose is in de Deense cultuur verankerd. Bekendste voorbeeld is de confrontatie tijdens het diner in Festen, waarin eindelijk alle geheimen en opgekropte gevoelens boven tafel komen. Veel blijft er niet verborgen op de MV Rozen, al weet Mikkel zijn trouwring net op tijd achter een kast te verstoppen.

De sfeer op het schip slaat met de scène om. Soms staat de kok met een mitrailleur in zijn nek paprika’s te versnipperen. Maar de bemanningsleden kunnen net zo goed een avondje doorhalen met hun gijzelaars. Als die erachter komen dat Mikkels dochtertje jarig is, zetten ze haast gebroederlijk Happy Birthday in. Terwijl de situatie in vier maanden tijd weinig tot niets verandert hebben de hoofdpersonen het moeilijk. Mikkel trekt de persoonlijker wordende pesterijen en het claustrofobisch kleine hok dat hij met twee man moet delen steeds minder goed. En Peter begint in te zien waarom iedereen hem afraadde om zelf de onderhandelingen te voeren. Asbaek en Malling tillen de film hier met hun acteerwerk net even een halve ster extra omhoog.

Met de beklemmende sfeer en knallende finale past Kapringen precies in de Deense traditie. De rode vlag met het witte kruis bewijst weer eens een kwaliteitskeurmerk voor drama te zijn. Vanaf 4 juli kun je je een kleine twee uur lang laten gijzelen door het verhaal in je lokale bioscoop.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.