Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De wereld rond met je CJP-pas
16 JUL 2013 • Door Willemijn Kruijssen

De wereld rond met je CJP-pas

Eerste stop is één van de vroegere hoofdsteden van Rusland: het op Amsterdam geïnspireerde Sint-Petersburg. Je in die stad wanen kan nergens beter dan in de Hermitage in Amsterdam, een dependance van het wereldberoemde en fantastische gelijknamige museum. Ter gelegenheid van het Nederland-Ruslandjaar dat 2013 is, is daar nu de expositie Peter de Grote, een bevlogen tsaar. Die  grotendeels uit de collectie van de andere Hermitage is samengesteld.
Met je CJP-pas krijg je € 3,- korting op de entree.

De typische Japanse manga-strips en anime (de films in dezelfde stijl) heeft fans over de hele wereld. In het Wereldmuseum in Rotterdam kun je naar de tentoonstelling The World of Manga, met werk van Japanse mangameesters.  
Met je CJP-pas betaal je € 3,- in plaats van € 12,50 voor een toegangskaartje.

We blijven nog even in Azië en gaan rechtstreeks naar Indonesië. Het documentairedrieluik Stand van de zon, Stand van de maan en Stand van de sterren van filmmaker Leonard Retel Helmrich geven een bijzondere inkijk in het in rap tempo veranderende land. Een opkomende middenklasse, generatieconflicten, inkomensongelijkheid: Retel Helmrich brengt het allemaal in beeld. Prachtig gefilmd in zijn eigen stijl: single-shot cinema. De films wonnen niet voor niks talloze prijzen bij gerenommeerde filmfestivals als Sundance en het IDFA.
Met je CJP-pas krijg je 10% korting op dvd's bij de onafhankelijke platenwinkel.

Australië is meer dan dan Bondi beach, g’day mate en kangoeroes. Nationalisme, racisme en het koloniale verleden heeft tot op de dag van vandaag nog veel impact op Aboriginals, de oorspronkelijke inwoners van het land. Dat is te zien in de tentoonstelling BOMB in het AAMU (het enige Europese museum dat zich volledig richt op hedendaagse Aboriginalkunst) of in de film The Sapphires, over vier Aboriginal-meisjes die in 1968 naar Vietnam afreisden om op te treden voor Amerikaanse soldaten.
Met je CJP-pas krijg je € 4,- korting bij het AAMU en € 1,50 bij filmhuizen. 

We gaan door naar Noord-Amerika. Bill Bryson, de grappigste reisschrijver ooit, neemt ons mee de natuur in met zijn hilarische boek A walk in the Woods. Zijn stijl is de perfecte combinatie van Amerikaanse (waar hij is geboren en getogen) en Britse (waar hij inmiddels het grootste deel van zijn leven woont) humor. Overdrijving meets understatement. Hij schrijft meedogenloos over zijn reisgenoot Stephen Katz, met wie hij de Appalachian Trail loopt, en nog meedogenlozer over zichzelf. Ondertussen is Bryson een geniale gids: de man weet alles (álles) over de bomen, planten, steden, wegen en mensen die hij onderweg tegenkomt en schrijft daar smakelijk over. 
Op het moment van schrijven, is er maar één tweedehands exemplaar waarop je met je CJP-pas 10% korting krijgt bij Polare.

Zoooooow, en dan is het nu tijd om te gaan dansen. En wel op Lockdown Festival dat op 1 september plaatsvindt. De NDSM-werf in Amsterdam is die dag het epicentrum van bassmuziek. Er is dus ook dub, waarvan de Jamaicaan Lee ‘Scratch’ Perry één van de grondleggers is. De goede man loopt al tegen de tachtig, maar vliegt nog altijd de wereld over. Ya man.   
500 CJP'ers krijgen € 2,50 korting. Koop dus snel je ticket!

Om goed te kunnen ontspannen op het strand, draag je natuurlijk Brazilliaanse Havaianas van America Today. The girl from Ipanima op de achtergrond, caipirinha’tje erbij. Zo. Vakantie.
Met je CJP-pas krijg je 10% korting bij America Today.

Een dik strandboek is Congo van de Belgische schrijver David van Reybrouck. Hij beschrijft aan de hand van tientallen bezoeken, talloze interviews en grondig archiefonderzoek de hele roerige geschiedenis van het land.
De bestseller is tweedehands goed verkrijgbaar bij Polare, met je CJP-pas krijg je 10% korting.

Hun enige Nederlandse optreden was een paar weken geleden tijdens het Holland Festival, maar gelukkig is er nog het album van het Algerijnse orkest El Gusto en de gelijknamige documentaire die eind augustus op dvd uitkomt. Het is een groep joodse en islamitische muzikanten die muziek maakten tot de burgeroorlog hen uit elkaar dreef. Jaren later komt de Frans-Algerijnse documentairemaakster Safinez Bousbia dit verhaal op het spoor en brengt de groep weer bij elkaar. De inmiddels oude mannen spelen chaabi, Algerijnse volksmuziek.
Met je CJP-pas krijg je bij je onafhankelijke platenzaak 10% korting op dvd's, cd's en vinyl.

Zo komen we langzamerhand weer in de buurt van Europa. De islamitische kunst van de Alhambra in Zuid-Spanje inspireerde de Nederlandse kunstenaar Escher enorm, zien we tijdens twee expo’s. Escher Meets Islamic Art is te zien in de Parkzaal van het Tropenmuseum in Amsterdam en Escher & Schatten uit de Islam in Het Paleis in Den Haag.
Bij het Tropenmuseum krijg je met je CJP-pas € 4,- korting en bij Het Paleis krijg je 15% korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.