Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De vele gezichten van Javier Bardem
08 JUL 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Film

De vele gezichten van Javier Bardem

Mar Adentro
Het vertolken van het waargebeurde verhaal van Ramón Sampedro is misschien wel Bardems knapste prestatie tot op heden. Door een duikongeluk is de hoofdpersoon tot aan zijn nek verlamd. In het rooms-katholieke Spanje begint hij te vechten voor het recht om zijn leven te beëindigen. Met alleen zijn hoofd om te acteren haalde hij toch een Oscarnominatie binnen. Geen moment valt het op dat het eigenlijk een dertiger is die de vijftiger speelt.
 
No Country For Old Men
Als Anton Chigurh is Bardem verantwoordelijk voor een van de meest angstaanjagende slechteriken uit de recente filmgeschiedenis. Een combinatie van de emotieloze blik, het belachelijke kapsel en het penschiettoestel als hoogst origineel weapon of choice. Niet alles is fout aan deze ijskoude huurmoordenaar. Zo spaart hij een pompbediende die een potje kop of munt wint. Bardem verdiende hiermee de Oscar voor beste mannelijke bijrol, misschien wel als winnaar met de minste regels tekst ooit.

Biutiful
Het zit Bardem als Uxbal niet mee in deze film. De mensenhandelaar moet zijn zoon en dochter alleen opvoeden en de Barcelonese politie wil zijn duistere handeltjes maar niet met rust laten. Dan hoort de antiheld ook nog eens dat hij terminaal ziek is. Hij doet hartstikke zijn best als vader en neemt zomaar de vrouw van een uitgezette vriend in huis, maar niet al zijn acties zijn even barmhartig. Als een groep Chinese arbeiders onder vreselijke omstandigheden overlijdt, laat hij ze zonder pardon in de zee dumpen.
 
Skyfall
Het is knap lastig om op te vallen als zoveelste Bond villain. De waterstofperoxidekop van Raoul Silva helpt al een hoop. Waar menig bad guy het gemunt heeft op de hele wereld, is de woede van Bardems personage wat persoonlijker gericht. Nadat M hem ooit uitleverde aan de Chinezen deed hij een mislukte zelfmoordpoging met waterstofcyanide. Dit levert de cyberterrorist, behalve een vervormd gezicht, een vreselijke wraaklust op.
 
To The Wonder
De nieuwste film in dit lijstje. Bardem speelt een priester die begint te twijfelen aan zijn geloof. Terwijl de liefde tussen hoofdrolspelers Ben Affleck en Olga Kurylenko bekoelt, worstelt Vader Quintana met zijn relatie met Jezus. Dit drama van regisseur Terrence Malick (The Tree of Life) draait vanaf vandaag in de bioscoop.

En dan verschijnt in november nog The Counselor, waarin Javier met Brad Pitt, Michael Fassbender, Cameron Diaz en eigen vrouw Penelope Cruz deel uitmaakt van een sterrencast. Bardems coupe in de trailer is doodeng en voorspelt dus weer een kleurrijk karakter.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.