Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kanye speelt de sterren van de hemel
19 JUN 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Muziek

Kanye speelt de sterren van de hemel

Deze week zette hij twee kindjes op aarde. De ene ligt gezond en wel naast moeder Kim Kardashian, de andere is op dit moment terug te vinden in de schappen van je vaste platenzaak. Bij voorkeur een onafhankelijke, want daar krijg je korting met je CJP-pas. De naam van Kanye's eerste dochtertje blijft knap lang geheim. Die van zijn zesde album schreeuwt hij juist van de daken, zoals we van hem gewend zijn: Yeezus.

Een woordgrapje en een verwijzing naar zijn geloof. Wat dat betreft een combi van twee van zijn favoriete stijlfiguren. Hij zei al eens: ‘God heeft mij uitgekozen. Hij heeft een pad voor me gemaakt.’ In een interview met Rolling Stone ging de zanger nog iets verder. ‘De bijbel heeft twintig, dertig, veertig, misschien vijftig personages. Denk je niet dat ik een daarvan zou zijn als er vandaag de dag een bijbel geschreven zou worden?’ Met de laatste albumtitel benoemt hij zichzelf dus bijna letterlijk tot godenzoon. Een paar tredes lager op de stairway to heaven zou de man sieren, maar dan zou hij zichzelf niet meer zijn.

En zo vreemd is dat zelfbeeld ook weer niet. Begin deze eeuw was hij een talentvol producer voor onder meer Jay-Z. Heel aarzelend gaf die hem een paar regels op een vergeten albumtrack, meer als geste dan uit vertrouwen in zijn tekstuele kwaliteiten. Maar Kanye had besloten dat hij wilde rappen, dus hij moest en zou rappen. Twee jaar later verscheen dus ook zijn debuutalbum The College Dropout.

Tevreden? Nee. Ergens rond die tijd moet hij hebben bedacht hij meer wilde zijn dan gewoon een artiest. Wereldster, niets meer en niets minder. Dus maakte hij superhit Gold Digger. De rest is een geschiedenis die nog lang niet aan zijn einde is gekomen. Dus ja, als je een boek zou schrijven over deze tijd met daarin vijftig personages, dan doe je je verhaal behoorlijk tekort als je deze figuur eruit laat.

Arrogantie is deels gerechtvaardigd als je die grootspraak waar weet te maken. Gewoon een rappertje met een verse op een Jay-Z-album is hij allang niet meer. Er is geen enkele andere artiest te bedenken die Yeezus had kunnen uitbroeden. Schijnbaar achteloos springt Kanye heen en weer tussen commentaar op de positie van een zwarte man in Amerika en het standje waarin hij een zwarte vrouw het liefst ziet. Hij speelt met stijlen, leent uit soul, house, indie, zelfs Hongaarse rockmuziek. Zijn prachtige donkere verdraaide fantasie gaat gewoon verder waar hij gebleven is, maar springt nog bombastischer uit de bocht. Denk: de Salvador Dalí van de popmuziek.

Het is fijn als een ster zich niet laat verleiden tot valse bescheidenheid. Maar laten we als luisteraars zijn grootsheid wel in perspectief blijven zien. Zo legt zijn zaad het nu al af tegen dat van zijn boezemvriend. Hey Kanye, we laten je heus wel uitschreeuwen, maar het dochtertje van Jay-Z en Beyoncé was twee dagen na geboorte al de jongste artiest met een Billboard-hit allertijden.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.