Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 9: Exhibit B
17 JUN 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Expo

Holland Festival 9: Exhibit B

Titel: Exhibit B
Details: ca. 45 minuten, regie/concept: Brett Bailey, productie: Third World Bunfight

Waar gaat het over?
Slavernij, racisme, uitbuiting. Ja, luchtig is anders. De Zuid-Afrikaanse regisseur Brett Bailey slaat met Exhibit B een aantal van de zwartste bladzijden van de westerse geschiedenis open. Tot in de vroege twintigste eeuw werden Afrikanen in musea tentoongesteld als bezienswaardigheid, tussen de opgezette wilde dieren en exotische souvenirs. De installatie is niet alleen een terugblik, maar vooral ook een blik in de spiegel. Het is belachelijk actueel als er tussen de verhalen uit het verleden een hedendaagse man met Bijlmerstyle-hoodie staat. In de ruimte na de installatie geven quotes van de acteurs (want gelukkig, het zijn acteurs) aan hoe zij in het dagelijks leven nog worden geraakt door racisme. Zoals over Zwarte Piet: ‘Van een schoorsteen krijg je geen dikke rode lippen en een Afrikaans accent’.

Wat vonden we ervan?
Het is onwaarschijnlijk dat je de expositieruimte met droge ogen verlaat. De begeleidende teksten zijn hartverscheurend. En dat zijn nog maar woorden. Het bijbehorende museumstuk kijkt je zonder te knipperen aan, tot nadat je bent doorgelopen naar de volgende. Ieder verhaal maakt op zichzelf al enorm veel indruk, laat staan zoveel verhalen na elkaar. Een man die zich heeft opgewerkt tot filosoof en wetenschapper in de hoogste sociale kringen van Wenen, maar na zijn overlijden opgezet en in zijn mooiste pak tentoongesteld staat als rariteit in een museum. Een vastgeketende slavin op de slaapkamer van een sergeant-majoor, wachtend tot haar eigenaar behoefte heeft aan gezelschap. De ontsnapte slaaf met ijzeren muilkorf uit Paramaribo zorgt voor de Nederlandse inbreng. Vanuit achterin de zaal klinken de zalvende stemmen van een vrouwenkoor, wat de sfeer nog net even wat meer luguber maakt dan hij al is. Pas als je alle priemende blikken hebt gehad, zie je waar die lijzige klanken vandaan komen. Vier Nama-vrouwen steken met hun hoofd boven een witte doos uit, alsof het prijzen op een schoorsteenmantel zijn. Aan de muur achter ze hangen foto’s van onthoofde landgenoten. De overtreffende trap heeft niet genoeg treden om aan te geven hoe confronterend Exhibit B is.

Cijfer: 8.

Nog op Holland Festival: Maandag 17-6, dinsdag 18-6, donderdag 20-6, vrijdag 21-6, zondag 23-6, maandag 24-6, dinsdag 25-6, woensdag 26-6. CJP’ers betalen € 15,-.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.