Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 8: Brooklyn to Berlin
15 JUN 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Muziek

Holland Festival 8: Brooklyn to Berlin

Titel: Brooklyn to Berlin
Details: 1 uur en 45 minuten, solistenensemble Kaleidoskop met speciale gast Lee Ranaldo, Licht a capella (2011), Fuel (2007), Concerto grosso nr. 3, d-moll (1744) en de wereldpremière van Hurricane Transcriptions (Last Night on Earth).
 
Waar gaat het over?
Binnen de categorie ‘topmuziek’ springt dat eigenlijk alle kanten op. Tijdens het openingsstuk Licht a capella zoeken de violisten tonen op die je niet vaak zal horen. Tegendraads, op het valse af, maar zo mooi. Technisch heel knap ook, maar dit doe je een volle zaal geen twee uur aan. Voor het tweede deel daalt er een videoscherm uit het plafond naar beneden, met timelapsebeelden van hijskranen in een overslaghaven. Het schijnt dat een van de ambitieuzere leden van Kaleidoskop ooit klaagde dat er te weinig uitdagende muziekstukken waren om te spelen. De compositie Fuel van Julia Wolfe dwingt het ensemble zeker om zichzelf naar een hoger niveau tillen. Waar op de video vrachtwagens als bedrijvige bijtjes af en aan gaan, zoemen de strijkers hoog en laag door elkaar heen. Aanzwellen op aanzwellen. Na de pauze is de muziek wat conventioneler. Het achttiendeeeuwse klavecimbelstuk is haast rechttoe rechtaan. Als het podium wordt omgebouwd voor Lee Ranaldo (Sonic Youth) komen er zelfs gitaren en zang. Bij vlagen zou je het een popliedje kunnen noemen. Natuurlijk wel aangekleed met de tegendraadse snaarklanken van Kaleidoskop.
 
Wat vonden we ervan?
Het Berlijnse collectief bestaat uit allemaal jonge solisten, stuk voor stuk meester over hun strijkinstrument. Ze hebben de aandachtsspanne van een kind in een speelgoedwinkel en blijven, afgezien van de sonate voor klavecimbel, geen minuut in hetzelfde hangen. Het blijft raar; Kaleidoskop ziet eruit alsof ze net van een hip terras komen rollen. Een van de mannen staat op blote voeten en in een gekleurde korte broek van de H&M. Uw verslaggever valt dus met zijn afgetrapte Converse gelukkig niet uit de toon. Maar wat een techniek en beheersing op het podium. De speciale gast van de avond is door het fenomenale spel van zijn gastheren en -dames niet eens het hoogtepunt. Maar het is prachtig om te zien hoe Ranaldo zich hier in zijn tweede jeugd stort, onder leiding van een dirigent (André de Ridder, ondanks de Hollandse naam toch echt ook een Duitser) die zijn zoon had kunnen zijn bovendien. De afwisseling tussen oud en nieuw, klassiek en modern houdt de zaal op het puntje van hun stoeltjes. Hadden we al gezegd dat alles weergaloos gespeeld was? Het enige onbedoelde geluid vanaf het podium was vlak voor het einde, toen de violiste uiterst links moest niezen. Maar zelfs daarvan is het niet volstrekt ondenkbaar dat het bij de show hoorde.
 
Cijfer: 9

Nog op Holland Festival: Helaas, dit was een eenmalig optreden. Maar Holland Festival gaat nog door tot 26 juni. Met je CJP-pas kun je dus nog even behoorlijk oplopende kortingen scoren.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.