Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 7: Hans was Heiri
14 JUN 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Theater

Holland Festival 7: Hans was Heiri

Titel: Hans was Heiri
Details: 80 minuten, theatercollectief Zimmerman & De Perrot, wereldpremière: 2012 (Lausanne).
 
Waar gaat het over? Hans was Heiri is Zwitsers, dat zoveel betekent als ‘lood om oud ijzer’. Het is acrobatiek, dans, muziek, mime, circus. Het is fysiek theater waar je u tegen zegt.
 
De voorstelling begint met een poppenspel, waarin de zes poppen langzaam tot leven komen: de houten ledematen maken plaats voor echte armen en benen. Waar het allemaal om draait, letterlijk, is het huis. Een groot vierkant, opgedeeld in vier kamers met tafels, stoelen en deuren. Dat huis kan roteren, als een reuzenrad. De performers leven er in en doen dat op een waanzinnige manier.
 
Wat vonden we ervan? Fenomenaal, werkelijk waar. 
De zes spelers hebben hun lichaam geweldig goed onder controle. Ze maken bewegingen met hun lijf die fysiek onmogelijk lijken, voor de meeste mensen ook fysiek onmogelijk zijn. Zoals de man die zijn hoofd stoot tegen het draaiende huis, valt, weer opstaat, zijn hoofd weer stoot, valt, weer opstaat en zo door. Of de trapezewerkster, met haar prachtige lange benen, rode haar en opvallende groene hakken, die aan één arm hangt, zichzelf optrekt en elegant het draaiende huis afdaalt. En de slangenvrouw, die zich in een kistje vouwt, er weer uitkomt en verder loopt op haar handen en voeten (ondersteboven). Verbluffend.

Daarbij valt er behoorlijk wat te lachen. De herhaling werkt hilarisch, uitdrukkingen op gezichten zijn geestig. Een hoogtepunt onder de hoogtepunten is de yogascène, als de yogaleraar (‘Namaste’) in onderbroek zijn studenten afmat. De timing van alle onderdelen van de voorstelling (fysiek, muziek en humor) is continu perfect. Dat kan ook niet anders: een fractie later of het huis zou écht tegen de acrobaten aanknallen of de trapezewerkster zou écht van het dak afvallen.
 
Het Zwitserse theatercollectief Zimmerman & De Perrot creëerde een wonderbaarlijke en betoverende wereld, waarin echt alles klopt. Fenomenaal, werkelijk waar.
 
Cijfer: 9
Nog op Holland Festival: vrijdag 14 juni en zaterdag 15 juni, 20:00 uur, Carré. CJP’ers betalen € 17,50 voor alle rangen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.