Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 6: El Djoudour
11 JUN 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Theater

Holland Festival 6: El Djoudour

Titel: El Djoudor (the Roots)
Details: ongeveer 80 minuten. Choreografie: Abou Lagraa, zang: Houria Aïchi, muziek: Olivier Innocenti, dansers: Compagnie la Baraka, Ballet contemporaine d’Alger

Waar gaat het over? De Frans-Algerijnse choreograaf Abou Lagraa laat zich inspireren door oosterse rituelen rond de elementen zuiverheid, afkomst en spiritualiteit. We lezen het in het programmaboekje, hoor. Duidelijk is in ieder geval dat El Djoudour gaat over de strijd, het verschil en de spanning tussen de seksen, in het bijzonder die in de Algerijnse islamitische cultuur. De zes vrouwelijke en acht mannelijke dansers staan tegen over elkaar, in scènes letterlijk gescheiden door rekken. De vrouwen dagen uit, de mannen worden geblokkeerd. Uiteindelijk groeien de seksen naar elkaar toe.

Wat vonden we ervan? Het begon ongemakkelijk, met een doodse stilte in de zaal. Het enige dat te horen is, is de bewegende danseres. De spanning was voelbaar. (Dat was wellicht een particuliere ervaring, door een net niet te onderdrukken hoest, maar dat terzijde.) Maar gelukkig komt er ontspanning en is El Djoudour bij vlagen prachtig. Er staan tonnen op het podium: in een aantal daarvan zit aarde, blijkt later. De dansers gooien ermee, wat mooie (symmetrische) beelden oplevert. Hiphop- en breakdancemoves brengen de nodige energie. Dat laat de instrumentale muziek na, die is wat te experimenteel. De drie zangpartijen van Houria Aïchi zijn voor toeschouwers die niet thuis zijn in Arabische muziek (zoals ondergetekende) weliswaar best mooi om te horen, maar wat zingt ze precies?

Twee jaar geleden stond Lagraa voor het eerst op het Holland Festival met het mannelijke deel van de dansers, het Ballet contemporaine d’Alger. Oorspronkelijk zijn zij geen professionals, maar jongens van de straat. De mooiste en opvallendste rol is weggelegd voor een van de mannen. Hij is niet bepaald een prototype danser: hij heeft niet het gebruikelijke afgetrainde lichaam, maar man boobs en een buik. Met water dat in de andere tonnen zit, verleidt hij de vrouw die het stuk opende en met wie hij zijn strijd tussen de seksen voert. Het is een schitterend einde waarop het publiek wordt getrakteerd. 

Cijfer: 7,5
Nog op Holland Festival: Dinsdag 12 juni in de Stadsschouwburg in Amsterdam. CJP’ers betalen € 17,50 voor alle rangen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.