Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 5: Hildur Gudnadóttir
08 JUN 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Holland Festival 5: Hildur Gudnadóttir

Titel: Hildur Gudnadóttir
Details: 1 uur, IJsland, ontwerp cello's: Hans Jóhannson.

Waar gaat het over? 
Dat is moeilijk te zeggen. De soundscapes van Hildur Gudnadóttir zullen voor iedereen iets anders betekenen. Het enige dat als een paal boven water staat, is dat het voor iedereen een trip was. Maar of dat een good of een bad trip was, zal per persoon verschillen. Bij ons schoten lieflijke elfjes in een donkerpaars moeras, vretende dokwerkers, hekserij, wolven en het noorderlicht door het hoofd. Maar dat zegt dus waarschijnlijk meer over ons dan over de muziek van Hildur.

We kunnen je wel vertellen wat we hebben gezien. Hildur, bekend van de experimentele IJslandse band Múm, speelt vanavond op twee speciaal voor haar gebouwde nieuwe cello's. De eerste is haar 'Jimi Hendrix-cello'. Het instrument ziet er uit alsof Picasso het in elkaar heeft gezet en vraagt nogal een aparte manier van spelen. De cello is zo gebouwd dat hij constant feedback geeft, de fluittoon die je krijgt als je een bijvoorbeeld een gitaar heel dicht bij de speaker houdt. Omdat de toon afhangt van hoe een geluidsgolf wordt teruggekaatst, moet Hildur haar lichaam in bepaalde houdingen wurmen om die feedback mooi te laten klinken. Het is hard werken, maar het lukt haar wel om weidse soundscapes te bouwen met één instrument. In de andere, nog naamloze, cello zitten drie ronde gaten. Die gaten blijken normaal gesproken opgevuld te worden met de drie ronde speakers die her en der tussen het publiek hangen. Op zich werkt de cello verder als een standaard cello, maar er is nog één apart dingetje mee aan de hand. Op het podium staan namelijk vier violen en die werken óók als speakers. Het resultaat is een heel warm en diep geluid, het betere surround sound zullen we maar zeggen.

Wat vonden we ervan? 
Dit concert was zonder meer een bijzondere ervaring. Drie dagen na dato weten we nog steeds niet goed of we het fijn vonden, maar het heeft in ieder geval indruk gemaakt. Omdat elk referentiekader ontbreekt, Hildur maakt muziek die je nooit ergens hoort op instrumenten die nooit eerder bepeeld zijn, moet je je hoofd er goed bijhouden. Iedereen zit dus doodstil en zeer geconcentreerd te luisteren. Na een minuut of tien beginnen je gedachten een beetje uit te waaieren en sleept Hildur de hele zaal langzaam mee haar trip in. In het begin voelt dat erg prettig en ontspannen, maar op een gegeven moment vult haar soundscape alle hoekjes en gaatjes, hoog en laag, van het Bimhuis en kun je niet meer nadenken. De stilte na haar laatste halen met de strijkstok voelt daardoor al een bevrijding; we kunnen weer adem halen met zijn allen. Het grote applaus is meer dan verdiend: Hildur heeft iets met ons gedaan, al weet niemand precies wat. 

Cijfer: 7.5

Nog op Holland Festival: Helaas niet meer te zien, maar er zijn wél heel veel andere dingen om van te genieten op het Holland Festival! Met je CJP-pas kan je korting oplopen tot wel € 50,-.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.