Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 4: Die Meistersinger von Nürnberg
06 JUN 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Theater

Holland Festival 4: Die Meistersinger von Nürnberg

Titel: Die Meistersinger von Nürnberg
Details: 325 minuten (inclusief twee pauzes), componist: Wagner. Door: De Nederlandse Opera. Première: 3 juni 2013.

Waar gaat het over?
Ridder Walther komt een vrouw tegen op wie hij acuut verliefd wordt. Andersom valt zij, Eefje, ook op hem. Eén probleem: ze is de inzet bij een zangwedstrijd. De winnaar van die wedstrijd mag namelijk met haar trouwen, heeft haar vader die voorzitter is van het gilde van meesterzangers besloten.

Helaas is de ridder geen zanger, al mag hij wel proefzingen. Het lied moet aan allerlei eisen voldoen en er mogen maximaal zeven fouten worden gemaakt. Alleen: degene die de fouten bijhoudt, heeft zijn oog ook laten vallen op Eefje. Uiteraard telt deze man, Sixtus Beckmesser, meer dan zeven fouten. Walther lijkt uitgesloten van deelname.

Lijkt. Want er gebeurt van alles in de uren die volgen (natuurlijk). Eefje hoort dat Walther niet mee mag doen, verdrietig, wil met Walther vluchten, Eefje gaat naar schoenmaker Hans Sachs om raad te vragen, die verzint een list. En op het einde (nee, dit is geen spoiler: bij opera's weet je vooraf al het hele verhaal) wint Walther de wedstrijd. Gelukkig maar.  

Wat vonden we ervan?
Die Meistersinger is een van de langstdurende opera’s die nog steeds wordt opgevoerd. Dat is natuurlijk erg bijzonder.

In die uren wordt er behoorlijk wat van je gevraagd. De hoofdrolspelers zingen zo’n beetje non-stop, waardoor je veel naar de boventiteling moet kijken, tenzij je gezongen Duits verstaat. Dat is zoals Wagner de imposante opera schreef, natuurlijk. Maar op het podium gebeurt er tegelijkertijd ook van alles: er worden choreografietjes gedanst (wat kunnen ze zingen hè, die operamensen?), het soms nogal drukke decor wordt gewisseld, dan zijn er nog de kostuums en grote koppen van papier-maché. Het leidt nogal af van de muziek, prachtig gespeeld door het Nederlands Symphonie Orkest.  

Dus heel eerlijk: 325 minuten (vijf-en-een-half uur dus) is wel erg lang. Eigenlijk een beetje te lang.

Cijfer: 7
Nog op Holland Festival: vrijdag 7-6, maandag 10-6, donderdag 13-6, maandag 17-6, donderdag 20-6 (in het Oosterpark, gratis) en zondag 23-6 (matinee). CJP’ers krijgen € 15,- korting op de eerste rang, op andere rangen 10,-

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.