Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 14: When the mountain changed its clothing
26 JUN 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Theater

Holland Festival 14: When the mountain changed its clothing

Titel: When the mountain changed its clothing
Details: 80 minuten. Concept, regie & muziek: Heiner Goebbels, Vocal Theatre Carmina Slovenica

Waar gaat het over? In When the mountain changed its clothing zien we pubermeisjes opgroeien, volwassen worden en leren dat het leven eindigt. Het koor Carmina Slovenica bestaat zelf ook uit zulke meisjes. We tellen er 31 als ze in een rij voor ons zitten en ons minutenlang in volledige stilte aankijken, eerst lief lachend, maar langzaamaan de blik nijdig wordend. O, wat weten we het nog goed: dat wisselende humeur, het woest kunnen worden om het minste of geringste en het van volwassenen (terecht) helemaal niets begrijpen.

Schrijver, componist en regisseur Heiner Goebbels zegt dat hij geen boodschap wil opleggen aan zijn publiek, maar een ervaring die kan aansluiten bij je eigen leven. Goebbels gebruikt daarvoor teksten van anderen, zoals van schrijver Ian McEwan, dichter Gertrude Stein of denker Jean-Jacques Rousseau. Daaruit blijkt, althans voor ons, dat volwassen worden altijd al lastig is geweest. Zoals onderstaande uit Rousseaus opvoedboek Emile (1762).

Kind (dat uit het koor bestaat): Why not?
Oppas (in haar eentje): Because it’s wrong.
Kind: Wrong! What is wrong?
Oppas: What is forbidden you.
Kind: Why is it wrong to do what is forbidden?
Oppas: You will be punished for disobedience.
Kind: I will do it when no one is looking.
Oppas: We shall watch you.
Kind: I will hide.
Oppas: We shall ask you what you were doing.
Kind: I shall tell a lie.
Oppas: You must not tell lies.
Kind: Why must I not tell lies?
Oppas: Because it’s wrong.

Wat vonden we ervan? Kippenvel al in de eerste vijf minuten, als de meisjes schuifelend het toneel op komen. ‘Just listen to me. Everything is going to be allright’, door iedereen tegelijk uitgesproken (met vet Midden-Europees accent), handen voor hun ogen. Wat volgt zijn dialogen, Sloveense volksliederen, middeleeuwse gezangen: het koor zingt het allemaal prachtig, loepzuiver en vol emotie.

Het decor bestaat uit een kunstgrasveldje, met door de meisjes zelf gehesen achterdoek met een lieflijk landschap. Dat wordt de volgende scène bruut naar beneden gedonderd, waarna het nacht is. Er omheen tafels en stoelen, die telkens van plek wisselen. Het is eenvoudig maar doeltreffend en past perfect in de industriële Zuiveringshal op het Westergasterrein.

Een ervaring die kan aansluiten bij je eigen leven, dat wilde Goebbels de bezoekers dus bieden. Dat is When the mountain changed its clothing zeker geworden. Juist als je al tijden uit de puberteit bent.

Cijfer: 9
Nog op Holland Festival: Woensdag 25 juni. Helaas zijn de kaarten voor deze afsluiter van het Holland Festival al uitverkocht.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.