Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 13: Brooklyn Babylon
25 JUN 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Theater

Holland Festival 13: Brooklyn Babylon

Titel: Brooklyn Babylon
Details: 60 minuten. Muziek door Darcy James Argues bigband Secret Society. Verhaal, animatie en live painting door Danijel Zezelj.

Waar gaat het over?  
Lev is goed in houtsnijwerk. Met zijn beitel maakt hij paardjes, olifantjes, draken en dolfijnen van ordinaire stukken hout. Lev is zo goed in houtsnijwerk dat de burgemeester van New York hem vraagt om de carroussel te maken die als torenspits van de nieuw te bouwen Brooklyn Tower moet fungeren. Dat is een enorme eer, want de Brooklyn Tower wordt het grootste gebouw ter wereld. Het gebouw gaat maar liefst 1000 meter meten, oftewel: 172 meter hoger dan de Burj Khalifa. Lev neemt de klus aan, maar realiseert zich na een tijdje dat half Brooklyn plaats moet maken voor de wolkenkrabber. Lees: alle verschillende culturen die van Brooklyn zo'n bijzondere melting pot maken, verdwijnen. De bouw van de wolkenkrabber kan Lev niet meer tegenhouden, maar hij verzint een list waardoor de carroussel in ieder geval écht van Brooklyn wordt. 

Brooklyn Babylon is muziektheater. De Brooklynse jazzbelofte Darcy James Argue componeerde speciaal voor een Brooklyns muziekfestival ditn stuk voor big band Secret Society. Hij huurde buurtgenoot Danijel Zezelj in om daar een animatieverhaal bij te maken. Het is dus in principe een stuk voor, door en over Brooklyn, maar de fabel die Darcy en Danijel samen op het podium brengen begrijpt iedereen. Zonder dat er ook maar een woord wordt gezegd.

Wat vonden we ervan? 
Het begint een beetje een cliché te worden, maar ook deze voorstelling was weer fan-tas-tisch. De programmeurs van het Holland Festival hebben dit jaar echt raak geschoten. Voor de bezoekerscategorie tot 30 jaar in ieder geval. Even dacht ondergetekende nog dat hij vier toevalstreffers te pakken had, maar de statistieken spreken dat duidelijk tegen: maar liefst drie van de dertien voorstellingen die we tot nu toe zagen, kregen een 9 en het laagste cijfer dat we uitdeelden is een 7.

Terug naar de show. Zo mag je Brooklyn Babylon namelijk echt wel noemen. Vanaf het moment dat de muzikanten het podium opstromen via elke deur die de grote zaal van het Muziekgebouw aan het IJ heeft, is het een audiovisueel spektakel. Zelfs de muren van de zaal lichten van boven tot onder ritmisch op, wat de band dan duidelijk weer geweldig vindt om te zien. Als het 18-koppige, in bouwvakkersuniform gestoken gezelschap eenmaal op zijn plek staat, schuift er een enorm doek naar beneden. Hierop wordt een speed painting-animatie geprojecteerd. In plaats van een vloeiende animatie kijk je dus eigenlijk naar een snel veranderend zwart-wit schilderij. Van tevoren waren we bang dat je het verhaal hierdoor moeilijk zou kunnen volgen, maar die angst blijkt gelukkig ongegrond. Het vult de sfeer juist goed aan. Alles ademt ambacht; schouders eronder, je handen vuil maken. Zelfs de band klinkt als een stel zwoegende, zwetende handwerkers. In plaats van de achtergrondmuziek die je daar gelijk mee associeert, maakt deze big band namelijk perfect schurende, georkestreerde chaos. Alsof Darcy zelf het vloeibare beton over haar strakgespannen bewapening heen giet.

Hoog boven Darcy en zijn Secret Society staat Danijel op een steiger. Gedurende de show schuift het projectiedoek af en toe horizontaal open en vangen we een glimp op van het schilderij dat hij daar in tegenstelling tot de animatie wel live maakt. De aandacht wordt kortom continu gegrepen. Als je per se iets wil noemen, is dat het enige minpunt: om de muziek echt goed te kunnen horen, moet je af en toe de ogen sluiten. 

Darcy en Danijel krijgen een staande ovatie van zeker 8 minuten en dat is geen seconde te lang. Hoogstens voor henzelf; ze lijken nauwelijks te kunnen geloven dat het applaus voor hen bestemd is en worden er nogal verlegen van. 

Cijfer: 8,5
Nog op Holland Festival: Helaas, dit was een eenmalig optreden. Er zijn alleen nog kaarten voor Circo Ambulante en de speciaal voor CJP geselecteerde voorstelling Exhibit B.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.