Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 12: West Side Story
24 JUN 2013 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Film

Holland Festival 12: West Side Story

Titel: West Side Story
Details: 2 uur en 32 minuten, muziek: Leonard Bernstein, uitvoering: Radio Filharmonisch Orkest, dirigent: Wayne Marshall, regie film: Robert Wise en Jerome Robbins.

Waar gaat het over?
West Side Story is onmiskenbaar een van de grootste musicalklassiekers aller tijden. Zelfs als je de film nooit hebt gezien ken je minstens twee of drie van de nummers. Tony en Maria zijn de Romeo en Julia van het New York van de jaren vijftig. Ze weten vanaf het eerste oogcontact dat ze bij elkaar horen. Helaas zijn hun vriendengroepen rivaliserende bendes, de Iers-Amerikaanse Jets en de Puerto Ricaanse Sharks. Met tien Oscars, waaronder die voor beste soundtrack, was dit dé hit van 1961. Het geluid van de film is zo bewerkt dat alleen de stemmen en de achtergrondgeluiden overblijven. Onder het witte doek bezet het Radio Filharmonisch Orkest het complete podium, om de muziek live te spelen. Met een beetje technische hulp laat dirigent Wayne Marshall al tijdens de dialogen de strijkers en blazers langzaam opkomen. Als de sterren op het scherm beginnen te zingen is dat precies op de maat. ‘Het is eigenlijk net de bioscoop, hè?’, hoorden we op de rijen achter ons. Wel de luxe Carré-variant dan.

Wat vonden we ervan?
Het concert begint zoals dat wel vaker gebeurt. De dirigent komt op, het publiek klapt en de muzikanten zetten het openingsnummer in. Verschil is het grote scherm boven hun hoofden. Na de introductie start de film met iconische vogelvluchtbeelden van New York. Een paar minuten lang zijn knippende vingers de enige hoorbare instrumenten. Je zou het symfonieorkest bijna vergeten, tot de muziek weer invalt. De soundtrack heeft live gespeeld veel meer impact dan bij een normaal bioscoopbezoek. Tijdens de vechtscènes, hier natuurlijk meer dance-offs, is de sfeer een stuk dreigender. Aan de andere kant huilen de violen op de verdrietige momenten zachtjes met hoofdrolspeelster Natalie Wood mee. West Side Story blijft mede door het thema jeugdbendes na dik vijftig jaar nog steeds actueel. De raddraaiers worstelen met ontluikende liefde en een onteugelbaar enthousiasme als iedere puber, maar dan in het harde straatleven van de Upper West Side. Toch blijven het kinderen. Ze houden hun krijgsraad in een kruidenierszaak, tussen de kaneelstokken en flesjes cola. Het einde van de film zorgt voor een klein misverstandje tussen publiek en orkest. Een paar fanatiekelingen begint bij het zien van de letters ‘the end’ al aan de staande ovatie, maar dan moet de aftiteling nog beginnen. Als de in graffiti vormgegeven credits over het beeld rollen mogen de musici nog even hun moment in de schijnwerpers pakken met het finalenummer. Vorig jaar verrijkte het Radio Filharmonisch Orkest het Holland Festival al met een soortgelijk project met Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. Zullen we nu vast afspreken dat ze tijdens de editie van 2014 The Sound of Music doen?

Cijfer: 8.

Nog op Holland Festival: Helaas, dit was een eenmalig optreden. Koop anders de dvd van de musical met 10% korting bij de onafhankelijke platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.