Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 11: The Gloaming
21 JUN 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Holland Festival 11: The Gloaming

Titel: The Gloaming
Details: 90 minuten, inclusief toegift 104 minuten, Ierse folk. Door drie Ieren en twee Amerikanen.

Waar gaat het over? 
Liefdesverdriet. Of in ieder geval melancholie, de scheidslijn tussen verschillende verdrietige emoties is erg dun bij Ieren. Bovendien verstaan we helemaal niks van de teksten. Dat kan wel kloppen, vertrouwt frontman Martin Hayes ons na de eerste set folksongs toe: ‘Ik weet dat Nederlanders over het algemeen zeer bedreven zijn in het Engels, maar Iarla zingt in het Iers. Sterker nog, hij zingt een aantal nummers in het Iers zoals dat rond 1200 werd gesproken. Zelfs als je Iers verstaat, begrijp je daar niks van.’ Goed, The Gloaming is dus, ook al komen twee van de vijf bandleden uit Amerika, vooral héél erg Iers. Eerdergenoemde frontman Martin (tot zes keer toe uitgeroepen tot beste fiddler van Ierland) en zanger Iarla ó Lionáird worden begeleid door de fiddler Caoimhín Ó Raghallaigh , pianist Thomas Bartlett en gitarist Dennis Cahill. Ze spelen traditionele, bekende viooltraditionals en eigen werk. Je zult ons waarschijnlijk net zo op het woord moeten geloven als wij in eerste instantie deden op de persinformatie, maar deze namen vormen samen ‘the supergroup of Irish folk’. Na een knallende eerste 20 minuten is dat voor de leken die we op het gebied van Ierse folk zijn echter ook luid en duidelijk. We hebben hier te maken met een zéér bijzonder gezelschap.

Wat vonden we ervan? 
Niets minder dan fantastisch. Om in de stemming te komen, hebben we onszelf getrakteerd op een glas Jameson, de enige Ierse whisky die de bar in het BIMhuis bood (foei). Die whisky was echter absoluut overbodig. Vijf minuten na Caoimhíns eerste haal met een strijkstok, knikt de hele zaal gepassioneerd mee. Zowel de 20-jarigen als de mevrouw naast ons, die de 70 toch zeker is gepasseerd. The Gloaming bouwt het optreden in sets op. Tijdens deze eerste set rijgen ze een nummer of zeven aan elkaar alsof het een dance-optreden is. Doordat Dennis op rechts zijn gitaar heel ritmisch houdt en Thomas links op de piano wat akkoorden rond laat zweven, zou het ons serieus niet verbazen als dit een festival als Pitch volledig op zijn kop zet (voor een voorzichtige impressie zou je de video rechts kunnen checken). Ook de subtiele kraakjes die af en toe uit zowel Caoimhin zijn viool en Thomas zijn piano ontsnappen zouden niet misstaan in een set van zeg, Nicolaas Jaar of DJ Koze. Na de climax volgt ook in het BIMhuis een uitgelaten applaus. We geven eerlijk toe dat de rest van het optreden de overdonderende start niet meer overtreft, maar goed: dit hebben we in ieder geval maar meegemaakt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de droogkomische opmerkingen van Martin en zijn maten. Dat is misschien zelfs wel de grootste kracht van The Glaoming: plezier op het podium.

Cijfer:  8.
Nog op Holland Festival: helaas niet meer te zien op het Holland Festival. Bekijk hier het volledige programma.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.