Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 10: Overture & Sacre du Printemps
19 JUN 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Theater

Holland Festival 10: Overture & Sacre du Printemps

Titel: Overture & Sacre du Printemps
Details: Het Nationale Ballet. Overture: David Dawson, 40 minuten, Sacre du Printemps: Shen Wei, 40 minuten. Muziek: Holland Symfonia en Barbara Drazkowska (piano) o.l.v. Matthew Rowe.

Waar gaat het over? Het Nationale Ballet heeft met Overture en Sacre du Printemps twee premières van choreografen David Dawson en Shen Wei. Overture, van de eerste, is op een compositie van Szymon Brzoska die hij speciaal hiervoor maakte. Een divers stuk, wisselend melodieus en beukend op piano (sorry voor de oneerbiedige woordkeus, maar je kunt je er iets bij voorstellen).

De muziek van Sacre de Printemps is letterlijk een klassiek stuk: precies honderd jaar oud. Toen het voor het eerst werd opgevoerd ontstond er een enorme rel. De conservatieve notabelen vonden de uitvoering op de muziek van Stravinsky afschuwelijk. De moderne artistiekelingen daarentegen, vonden het schitterend. Het boegeroep mondde uit tot vechtpartijen, met tientallen gewonden. Kun je het je voorstellen: ruzie bij iets chics als ballet?  

Wat vonden we ervan? Nu zou hoogstens Overture zulke heftige tegenstrijdige gevoelens op kunnen roepen, waarover dan keurig van gedachten gewisseld zou worden. Dat is haast sci-fi qua uitvoering, decor en kleding. De dansers dragen fluor-gele/roze/oranje pakjes. Felle lichtbakken zijn als het ware extra dansers: ze hangen horizontaal en diagonaal en tegen het eind verticaal. Tijdens de voorstelling weten we niet altijd wat we ervan moeten vinden: irritant, vreemd, bijzonder.

De Sacre is veel ingetogener. De dansers dragen natuurlijke kleuren, het achterscherm houdt in het midden van een bos en een dromerig vergezicht, de dansers dansen een meer synchrone choreografie dan Overture. Dat de muziek honderd jaar geleden als woest en barbaars werd ervaren, is nu niet meer voor te stellen (al zegt dat meer over nu dan over toen.)

‘Het is eigenlijk wel mooi’, hoorden we een oudere man zeggen over Overture. Dat dekt de lading precies. Aan Overture denk je achteraf nog wel een keer terug, Sacre du Printemps was vooral fijn om naar te kijken en luisteren.

Cijfer: Overture 8, Sacre du Printemps 7,5.  
Nog op Holland Festival: dinsdag 18-6, woensdag 19-6, vrijdag 21-6, zaterdag 22-6. Met je CJP-pas krijg je afhankelijk van de rang € 2,-  tot € 7,- korting op de toegang.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.