Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival 1: Quartett
03 JUN 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Theater

Holland Festival 1: Quartett

Titel: Quartett
Details: 80 minuten, componist: Luca Francesconi, Italië, première: 2011

Waar gaat het over? 

‘Liefde is dienstbodeterrein’, schampert de markiezin van Merteuil in scène drie tegen graaf Valmont. De toon is gezet; de opera Quartett is geen vrolijk liefdesverhaal. Nee, de relatie tussen Valmont en Mertieul draait om lust en jaloezie. De ander moet kapot. Wat volgt is een prachtig steekspel. Eerst smijten Valmont en Merteuil nog op vrij hilarische wijze modder naar elkaar over hun leeftijd, de fysieke aftakeling en de vervangbaarheid van een mannelijk geslachtdeel. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger. Merteuil gebiedt Valmont eens een jong exemplaar te verleiden in plaats van de getrouwde vrouw, madame de Tourvel, waar hij nu mee bezig is. Tourvel is namelijk een directe rivale van Merteuil en dan heeft ze liever dat Valmont het met haar maagdelijke nichtje Volanges doet. Om elkaar helemaal gek te maken gaat Valmont zich vanaf een gegeven moment zelfs als Tourvel verkleden en Merteuil zich als Valmont. (Daar komt ook het kwartet uit de titel vandaan.) Die verkleedscènes lopen echter fout af. Tourvel (gespeeld door Valmont) zegt zelfmoord te willen plegen en Merteuil reikt haar daarom een beker vergiftigde wijn aan. Als Tourvel (Valmont) hier van drinkt en sterft, stort ook letterlijk de wereld van Merteuil in. Want uiteindelijk is de liefde voor elkaar natuurlijk de reden voor Merteuil en Valmont om de ander als stront te behandelen.

Wat vonden we ervan? 
Fan-tas-tisch. Echt waar. Ondergetekende zag één keer eerder een opera en liep nu beduusd, maar breed glimlachend naar buiten. Dat komt door drie dingen.
 
1: De opera is begrijpelijk. De tekst is geschreven in modern Engels en Nederlands boventiteld. In tegenstelling tot de meeste opera’s zou je het stuk zelfs zonder programmaboekje prima kunnen volgen: het is echt theater. Het verhaal hierboven lijkt misschien heel moeilijk, maar dat is in de uitvoering absoluut niet zo.
 
2: Het decor is fenomenaal. Het podium waar de twee operazangers op spelen hangt drie meter boven de orkestbak. Stel je een zwarte doos met een geopende voor- en achterkant voor, die met behulp van tientallen dunne staalkabels in de lucht lijkt te zweven. Daarachter is een enorm scherm geplaatst waar de angsten en dromen van de spelers op geprojecteerd worden. Dat is al indrukwekkend, maar de lichtmannen maken het plaatje helemaal af. Het lijkt soms alsof je naar een bewegend schilderij zit te kijken in plaats van twee mensen van vlees en bloed. Een ongekend visueel spektakel.
 
3. Quartett is grappig. Je leest het goed; grappig. Het verhaal mag dan niet heel vrolijk wezen, we hebben af en toe hardop gelachen om de teksten en gebeurtenissen. Overspel heet bijvoorbeeld ‘het applaus der vreemde slijmvliezen’ en Valmont verleidt de vrome maagd Volanges door haar te overtuigen dat de heilige geest in zijn eh… ‘vlammende zwaard’ huist. Het zou toch een ‘belediging zijn aan God als haar mond alleen gebruikt zou worden om dode dingen als letters en voedsel te beroeren? Oh, en als klap op de vuurpijl ‘heeft het paradijs drie ingangen’. Het antwoord van Volanges maakt het helemaal af: ‘Wat bent u vroom, monsieur.’

Cijfer: 8,5
Nog op Holland Festival: Quartett is helaas niet meer te zien op Holland Festival. Er is echter heel veel bijzonders te zien op het Holland Festival. Kijk dus vooral even op de site, met je CJP-pas kan je korting oplopen tot wel 50 euro!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.