Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Eindelijk: Before Midnight
07 JUN 2013 • Door Arne van Terphoven • Meer blogs over Film

Eindelijk: Before Midnight

Het is een wereld zonder mobiele telefoons en internet, als de brutale Amerikaan Jesse de onbedorven Française Celine weet te verleiden om met hem in Wenen uit de trein te stappen. Eén nacht hebben ze, Before Sunrise zal hun samenzijn eindigen. Het wordt de mooiste nacht van hun leven.

Een decennium later treffen Jesse en Celine elkaar weer, voor het eerst sinds die ene nacht. Hij heeft een boek geschreven over hun nacht samen  en de keuzes die daarop volgden. De gevierd schrijver gaat met het boek op promotour in Parijs, de woonplaats van Celine. Opeens staan ze weer oog in oog en hebben ze één dag. Before Sunset moeten ze beslissen wat ze eigenlijk voor elkaar betekenen.

Gouden Trio
En dan in 2013, weer een kleine tien jaar later, zijn ze er ineens weer. Het hart van de fans sloeg een keer over, want het nieuws dat het gouden trio achter de serie Richard Linklater (regie), Julie Delpy (Celine) en Ethan Hawke (Jesse) weer aan een vervolg werkte bleef lang onder de pet.

Opluchting
Before Midnight is een fantastische film, met name voor mannen die een relatie met een vrouw hebben en vrouwen die een relatie met een man hebben. Een relatie betekent uitdelen en incasseren, aanpassen en bij jezelf blijven. Communiceren en vooral: mededogen hebben met elkaars onvolkomenheden. Zo beseffen ook Jesse en Celine, als ze, inmiddels getrouwd en ouders van twee dochters, op vakantie in Griekenland moeten bepalen waar ze staan met hun relatie.
Tijdens een van de beginscènes, een indrukwekkend lange (15 minuten!) dialoog, knettert de chemie tussen Hawke en Delpy weer van het scherm.  Een opluchting voor de kijker: ze maken elkaar nog aan het lachen en zijn nog niet uitgepraat. Poeh, dat is fijn, want we hielden ons hart al vast. Maar net als in het echte leven (lees: bijzonder verfrissend on-Hollywoods net als in het echte leven) blijkt ook de relatie tussen Jesse en Celine bepaald geen totale perfectie.

Ontbijtjes
En natuurlijk openbaart zich dat op de lulligste, ongemakkelijkste momenten. Wanneer het allemaal perfect lijkt of bedacht is dat het allemaal perfect moet zijn. In dit geval tijdens een zes weken durende vakantie in Griekenland. Net als in de eerste twee delen is er niet meer nodig dan de fantastische dialogen en de chemie tussen Hawke en Delpy. Daarin is Before Midnight een ‘kleine’ film. Maar de gesprekken, de hersenkronkels, gezamenlijke en tegenstrijdige belangen, de ongemakkelijkheid van de discussies maken het een heel grote film. Het is niet mogelijk te kijken zonder dat je de dagen erna je eigen leven en vooral relatie nog eens grondig analyseert. Gelukkig blijken zelfs Jesse en Celine geen relatie te hebben die enkel bestaat uit zon, passie en romantische ontbijtjes. Dat scheelt alvast. Dan blijft de vraag over: is het de moeite? Ga daarvoor naar deze film. Al zou het kunnen dat we over tien jaar het antwoord pas weten.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.