Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP Serveerde: de Parade Rotterdam
24 JUN 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Theater

CJP Serveerde: de Parade Rotterdam

CJP Serveert: het International Film Festival Rotterdam is steevast tot de nok van de zaal uitverkocht, dus voor Rotterdammers is het absoluut geen onbekend begrip. Sterker nog, CJP Serveert zag hier in januari 2011 het levenslicht. Het concept, de beste films van het filmfestival plus bier en bitterballen voor een klein prijsje, werd een daverend succes. Een theaterfestival is echter wel even andere koek en de Parade al helemaal. Als je hier bitterballen als lunch zou krijgen, voel je je toch een beetje bekocht. Op het terrein staan immers net zo veel eettentjes als podia en die serveren louter culinaire hoogstandjes. Zelfs tegen iets simpels als een mandje met biologisch brood en dito smeersels steken bitterballen dan vrij bleekjes af. CJP blijft dus bij zijn leest en serveert op de Parade alleen de lekkerste culturele krenten uit de pap. En vooruit, een drankje. We zijn ons bewust van de jarenlange traditie en kiezen dus wijselijk voor een biertje.

Voor € 15,- krijg je twee culturele krenten, het gratis drankje en de hele dag toegang tot het terrein. Omdat de programmering van de Parade van dag tot dag verschilt, is CJP Serveert in elk van de vier steden anders. (Klik hier voor een overzicht en meer info over de kaartverkoop.) In Rotterdam krijgen we Nineties, Live your life like a rave machine van De Nineties en Deleted Scenes van Club Guy & Roni's Poetic Disasters Club voor de kiezen en dat is twee keer vol raak.

De Nineties
‘Ik houd mijn spreekbeurt over gabbers.’ Iedereen van rond de 25 heeft deze zin op de basisschool wel eens gehoord en in een zaal vol CJP’ers wordt er dan ook goedkeurend geknikt als Kiki van Deursen de hare aankondigt. Van de gabbers worden we via grunge en ‘fremdkörper’ Wes – Alane (aldus Yannick Noomen, de lange gabber in het filmpje rechts) door de jeugd van de acteurs geleid en daarmee door die van onszelf. Het resultaat is een bij vlagen hilarisch feest der herkenning met een vrij simpele moraal: vind het kind in uzelf en gij zult zijn wat u altijd al wilde. Niet dat iemand om die moraal maalt; het was ook prima geweest als de acteurs dertig minuten hadden staan hakken en Colin Linnekamp nog drie extreem flauwe moppen had verteld.

Deleted Scenes
Na een korte pauze (tweemaal Taco’s al Pastor) is het tijd voor ‘iets’ technischere dansers. Club Guy & Roni is een bekende dansgroep uit Groningen en Guy & Roni's Poetic Disasters Club is daar een speciaal onderdeel van. Meer dan 100 (nog) net (niet) afgestudeerde dansers deden in februari dit jaar auditie voor dit dansgezelschap in een dansgezelschap om de stap naar een professionele carrière te kunnen overbruggen. De zes dansers die vanavond op het podium staan, zijn daar ondertussen meer dan klaar voor. Een half uur lang beuken ze, onder begeleiding van een stampende technomix en stroboscopen, een choreografie in je gezicht die een normaal mens het leven zou kosten. Het is echt krachtexplosie na krachtexplosie, zonder ook maar een seconde adempauze.
Je leest het misschien al tussen de regels door, maar dat maakt een verpletterende indruk. Wat meehelpt is dat het verhaal van Deleted Scenes aansluit bij onze belevingswereld. Wij menen tenminste dat de hoofdpersoon (de fenomenale Amy Josh) in een ondergronds danshol staat om haar zorgelijke relatie even te vergeten. Haar gedachten, gevoelens en waarschijnlijk ook een verdovend middel, slepen haar alle kanten op, tot op een gegeven moment haar jaloerse (ex-)vriend de tent binnenstormt. Gelukkig wist de drank of de drugs waarschijnlijk de scène die hij schopt wel uit de volgende ochtend. Zo vallen de titel van het stuk en de naam van het gezelschap ineens op hun plek: poëtischer dan dit zul je een dergelijk rampscenario nooit zien.

CJP Serveert de Parade is een kort, maar krachtig programma. In principe kun je binnen twee uur weer op weg naar huis zijn. Maar het gekke is dat we ook niet veel meer voorstellingen achter elkaar aan hadden gekund. Theater vraagt toch iets meer van je concentratie dan een film, zo blijkt. Om alles uit de gratis entree te halen wat er in zit, zullen we in Den Haag, Utrecht en Amsterdam dus al een paar uur voor de eerste voorstelling van CJP Serveert naar het festival trekken. Want zelfs als je geen enkele voorstelling bezoekt is het in de zomer op weinig plekken zo goed toeven als op de Parade. Die Taco's al Pastor smaakten naar meer, een prima vervanging voor de bitterballen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.