Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
8 boeken om de Tour door te komen
29 JUN 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

8 boeken om de Tour door te komen

Echte wielerliefhebbers zijn fanatiek. Dit weet jij, want je deelt er een tv mee en de komende drie weken ben je die dus kwijt. Met uitzondering van (noteer!) rustdagen 8 en 15 juli, staat het toestel zeker vijf uur per dag afgestemd op Sporza. Toch? Waarschijnlijk heb je dit inmiddels geaccepteerd. Zo gaat het immers al jaren en protest heeft in dezen absoluut geen zin. Dat weet jij, want je probeerde het in 2009 een keer. Sindsdien zijn de eerste weken van juli het stressmoment in je relatie met de wielerfanaat. Wij hebben nu waarschijnlijk de oplossing gevonden die beide partijen nader tot elkaar kan brengen.

Echte wielerliefhebbers zijn vrijwel zonder uitzondering gepassioneerd over nog twee zaken: wielerliteratuur en lijstjes. Zie hier: een lijst van topliteratuur, vermomd als wielrenboeken. Vooruit, er zit één echt wielrenboek bij. Maar het leven is nu eenmaal als wielrennen: soms moet je offers maken.

Handboek Tour de France 2013 – Michael Boogerd en Maarten Scholten*
210 pagina's, een kwartier per etappe**. Etappe: allemaal.
We beginnen meteen met de zure appel. Michael Boogerd bespreekt alle etappes van de Tour de France 2013 voor en je krijgt er wat cijfertjes bij. Het is een mooie geste naar je fanaat toe om af en toe te laten zien dat je wielrennen heus wel een beetje begrijpt. Ga niet ineens heel technisch allerlei namen opnoemen, maar haal de kou uit de lucht met een zin als 'Goh, Corsica. Dat is voor het eerst dat de Tour op een eiland verreden wordt, of niet?' of 'Wat lijkt iedereen nerveus zeg, ze zouden die ploegen echt drie man kleiner moeten maken.' Wie weet ga je het ook echt allemaal wat beter begrijpen en de schoonheid ervan inzien.

De Renner  - Tim Krabbé 
157 pagina's, tweeëneenhalf / drie uur. Etappe: 1 of 7
De Renner is dé wielerklassieker. Er bestaan geen fanaten die dit kleine meesterwerk van Tim Krabbé niet gelezen hebben. Sterker, het is ondenkbaar dat dit boek niet bij jullie in de kast staat. Het is kunst en daarom het eerste boek dat je als Tour de France-slachtoffer moet lezen. Mocht je echter een bovengemiddeld geografisch besef hebben en er belang aan hechten dat de wereld op de televisie enigszins overeen komt met de wereld in je boek, dan lees je deze pas later in de tour. Op etappe 7 komt het peloton min of meer door de streek waar De Renner zich afspeelt. 

Kop in de wind – Wilfried De Jong 
171 pagina's, twee uur en drie kwartier (of tien keer een kwartier). Etappe: 5 of versnipperd over 4 en 11. 
Kop in de wind is een semi-joker. Het bestaat uit tien korte verhalen en leent zich dus uitstekend voor de tijdritten. De kans is daar namelijk aanwezig dat zelfs je wielerfanaat alleen het laatste uur wil zien. De verleiding zal echter groot zijn om alles achter elkaar door te lezen, want wat De Jong ziet en meemaakt op de fiets is altijd grappig en/of ontroerend. Je hoeft echt geen zeemleren broek in de kast hebben hangen om onder de indruk te zijn van zijn ontmoetingen en ervaringen. Mocht je tijdens etappe 4 dus al merken dat je wilt blijven lezen, bewaar het dan voor de volgende dag. In etappe 5 rijdt het peloton door de kuststreek en dat is ook vaak het décor in De Jongs verhalen. Al schijnt in Zuid-Frankrijk vaker de zon. 

Suske en Wiske en het kostbare kader 
48 pagina's, twintig minuten. Etappe: allemaal.
Dit is puur noodmateriaal. Te gebruiken wanneer je tijdens een finale komt binnenwandelen en de fanaat je al op de drempel met zijn zeer geconcentreerde blik tot stilte maant. Vanaf tien kilometer voor de streep is het voor niet-liefhebbers verboden te praten. Houd je daaraan, lees een plaatjesboek over plutoniumsmokkel in een fietsframe. 
 
Ventoux – Bert Wagendorp*
287 pagina's, vier uur en drie kwartier / vijfeneenhalf uur. Etappe: 15.
Dit boek gaat niet over fietsen, maar over vriendschap. Daar moet je het mee doen en dat kan ook wel. Je hebt ongetwijfeld al van een aantal mensen om je heen gehoord dat je 'dat boek van dwdd echt moet lezen, ook al hou je absoluut niet van wielrennen'. Uiteraard lees je dit boek terwijl de renners de berg bestijgen waar het zijn naam aan ontleent. Of nee, dit boek lees je een dag voor of na etappe 15. Want een beklimming van de Ventoux mag je gewoon niet missen. Inmiddels heb je genoeg wielerliteratuur gelezen om de romantiek van het lijden te begrijpen en dat zie je nergens mooier dan op deze berg. 

Ilja Leonard Pfeiffer – De filosofie van de heuvel 
208 pagina's, minimaal vier uur. Etappe: alle nog openstaande etappes.
Je zou dit boek over een 100 kilo wegende dichter die op een zesdehands fietsje naar Rome rijdt in vier uur kunnen lezen. Maar dan heb je slechts een reisverslag gelezen van een man die met zijn vriendin aan het fietsen is en ga je voorbij aan de kern van het boek: Pfeiffers filosofie van de heuvel. Neem de tijd en onthoud dat de reis de bestemming is. Doe gerust zes etappes lang met dit boek en evalueer de bespiegelingen hardop. Tot de laatste tien kilometer uiteraard.

Dirk Jan Roeleven - De nieuwe fiets
224 pagina's, drie uur en drie kwartier / viereneenhalf uur. Etappe: 18, 19, 20
Ook Dirk Jan Roeleven ondernam een reis van epische proporties. Toen een Italiaanse fietsenmaker jaren geleden gratis zijn fiets repareerde, beloofde Dirk Jan ooit terug te komen en een fiets van hem te kopen. Dan zou hij hem in zijn eentje over de Alpen terugrijden naar Nederland. Het duurde veertien jaar, maar zo geschiedde. De nieuwe fiets is een verslag van die helse fietstocht, waarop hij onder andere zijn dertig jaar eerder overleden vader en een veel te vroeg gestorven goede vriend tegenkomt.

Mart Smeets – Kees Sluys 
256 pagina's, vier uur en een kwartier / elf uur. Etappe: geschikt voor alle avondetappes.
Of je nu van hem houdt of een hartgrondige hekel hebt aan de nestor van de Nederlandse (sport/)wielerjournalistiek, dit is een grappig boek. Er staat namelijk in dat hij een wipje deed met zijn lerares Engels. Sorry, maar dat vinden wij nu eenmaal grappig. Ideaal voer voor tijdens de door De Mart gepresenteerde Avondetappe. Jaha, want om elf uur 's avonds gaat het hele doldwaze, gekke, maffe, dekselse circus gewoon weer door. Met Marts stem op de achtergrond komt deze biografie helemaal tot leven. Afhankelijk van je attitude richting de beste man, heb je met dit boek in een wipje vijf tot elf van alle avondetappes gedekt.

Voilá. De fanaat kan ongestoord en ongelimiteerd tour kijken en jij krijgt een hele stapel nieuwe boeken. Als je slim bent, duw je deze lijst ten minste bij hem of haar onder de neus met de mededeling dat je vrijwel alle boeken met 10% CJP-korting bij Polare kunt halen. Daarvoor zul je overigens wel zelf even langs moeten gaan, de webshop ondersteunt de CJP-korting (nog) niet.

*Dit boek is net verschenen en valt zodoende nog onder de vaste boekenprijs. Helaas kan Polare er dus nog geen korting op geven.
**Pure leestijd. Met een beetje slimme timing kun je elk boek oprekken tot de volle lengte van een etappe. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.