Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zes dvd-tips
23 MEI 2013 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

Zes dvd-tips

1: Jazz (nu te koop)
Onmisbaar voor alle jazzfans en geschiedenisliefhebbers, want niet voor niets genomineerd voor 5 Emmy awards. Deze indrukwekkende box geeft je namelijk een heel goed overzicht van de Amerikaanse jazzgeschiedenis, maar vertelt ook veel over de ontwikkelingen in de twintigste eeuw. In twaalf afleveringen zie je stapels archiefmateriaal van helden als Louis Armstrong, Sarah Vaughan, Duke Ellington en Count Basie. Van de beginjaren in New Orleans via swing in New York tot de fusion van de jaren zeventig. Dit alles is gemaakt door de eveneens legendarische Ken Burns, die al veel succesvolle docu’s op z’n naam heeft staan.
 
2: Lola Versus (nu te koop)
Greta Gerwig (To Rome with Love, Damsels in Distress) is dé indielieveling van dit moment. Met Lola Versus gaat ze meer mainstream, maar blijft het nog steeds een originele Gerwig-vibe hebben. Het verhaal: Lola wordt drie weken voor haar bruiloft gedumpt. Ze is bijna dertig, woont in New York, is een kersverse single en daardoor behoorlijk in de war. Romcoms kunnen ‘je ding’ zijn of niet, maar waarom deze niet in de bioscoop heeft gedraaid: wij begrijpen er geen snars van. Zeer vermakelijk.
 
3: Zero Dark Thirty (4 juni)
Kathryn Bigelow heeft een thema. Nadat ze een paar jaar geleden een Oscar won voor Beste Regisseur (als eerste vrouw) vanwege de film The Hurt Locker, stort ze zich nu weer op ‘oorlog’ als thema (met bijna evenveel succes). Toch is dit een compleet andere film. Waar The Hurt Locker zich meer op de dagelijkse praktijk van het fenomeen oorlog richtte, is Zero Dark Thirty een (voor het grootste gedeelte) minder gewelddadig geheel. De film draait om een vrouw (Jessica Chastain) wiens missie het is om Osama Bin Laden te vinden. Grotendeels op waarheid gebaseerd, al is daar volgens sommige critici behoorlijk wat twijfel over. Het levert in ieder geval een film op, die razend spannend is en een mooi inkijkje geeft in de wereld van dit soort intrigerende missies.
 
4: Silver Linings Playbook (25 juni)
Nog zo’n Oscarknaller. De meningen waren verdeeld: was Silver Linings nou een typische romcom of een echter en origineel exemplaar? En verdiende Jennifer Lawrence de vele laaiend enthousiaste reacties? Lees hier wat wij er van vonden. 
 
5: The Master (4 juni)
Ah joh, waarom niet. We mikken gewoon nóg een Oscarwinnaar in de lijst. Philip Seymour Hoffman als Scientology-achtige cultleider en Joaquin Phoenix als zijn protegé bleken een opvallend duo. Je moet er even inkomen, want The Master maakt het je als filmkijker niet al te gemakkelijk, maar wat een mooie combinatie van meesterlijk (pun intented) acteren, scriptwriting en cinematografie. Spookt nog wel even door je hoofd.

6: Small Apartments (nu te koop)
Je kunt veel zeggen over Matt Lucas, maar niet dat hij ijdel is. De helft van het legendarische Little Britain-duo loopt er ook in deze film weer ongegeneerd onsmakelijk bij. Als kluizenaarachtige dertiger met een gruizige flat en nogal wat persoonlijke issues, klunst hij zich door het leven. De dode huisbaas op zijn keukenvloer helpt daar niet bepaald bij. Gitzwarte (en nogal onsmakelijke) humor, dus echt iets voor Little Britain-fans. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.