Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Op bezoek bij Ype op drie hoog
07 MEI 2013 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Lezen

Op bezoek bij Ype op drie hoog

In 2004 begon Ype met het maken van fotostrips. 3Hoog, over het studentenleven van drie typetjes, wordt sindsdien gepubliceerd in het Utrechtse universiteitsblad DUB. Strips voor DUB blijft hij naast publicaties in grotere media trouw maken, en dus reist Ype om de zoveel tijd af van woonplaats Amsterdam naar Utrecht. ‘Zo heb ik ook een excuus om met de studentenwereld in contact te blijven’, lacht hij.

Op Fotostrips.nl verschijnt dagelijks een autobiografische strip en op het balkon van de flat waar vanavond drie afleveringen worden geschoten, laat Ype de boekjes zien waar veel van de online publicaties in beland zijn. ‘Ik heb sinds vorig jaar een enthousiaste uitgever die alles publiceert, ook werk dat ik in het verleden maakte.’ Boekjes van onder meer de serie De VrijMiBoys  (met scenario’s op de werkvloer) en Ype + Willem (nu alleen nog Ype, omdat de relatie tussen hem en zijn vriend na zes jaar strandde). De nieuwste release heet Niet Te Beffen, bundel nummer twee van 3Hoog.

Op de voorkant van het eerste boek van de studentenstrip staat een drietal andere studenten dan vanavond in de Utrechtse flat bijeenkomt. ‘Mijn zus, een vriend van m’n studie en zijn vriendin speelden in het begin de personages. Na een jaar of drie werd mijn zus toch wel een beetje te oud, studeerde het stelletje af en immigreerden ze naar Schotland.’ Weg acteurs. Zo wordt om de paar jaar de cast steeds vernieuwd. ‘Ze durven niet te zeggen dat ze geen zin meer hebben, dus vertrekken ze naar het buitenland om eronderuit te komen’, grapt Ype.

De huidige cast bestaat uit Iduna, Elmer en Nico. Laatstgenoemde is student Informatica en woont op de ‘set’ van Ypes studentenstrip. Hij is een goede vriend van de stripmaker en speelt René in de serie, de ‘anders geaarde huis-ADHD’er’ van 3Hoog. Pratend en grapjes makend met Ype eet hij nog even een pizza voordat de foto’s straks gemaakt worden. Ook Elmer (die Jurre vertolkt, ‘de ruige kraker met een klein hartje’) komt binnenvallen. Was wat later omdat hij zijn portemonnee thuis had laten liggen. Het lijkt allemaal geen probleem te zijn, de gemoedelijke sfeer die er hangt is er een van een groepje vrienden dat casual samenkomt en dan ook nog even wat nuttigs doet.
 
Want straks zullen ze toch aan de slag moeten. ‘De ideeën die ik heb, zet ik om in een scenario en dat schets ik hierin’, vertelt Ype met een A5-dummy in zijn hand. Het boekje staat bomvol dik omlijnde tekeningetjes. Hij houdt een onderwerplijstje bij voor al zijn stripseries, maar de verhaaltjes komen terloops tot stand. ‘Gisteravond zaten Nico en ik in de kroeg en hebben we de strips die we vanavond schieten verder uitgedacht. Vandaag heb ik de hele dag zitten tekenen.’ Zo gaat hij van slordige schetsen op grote vellen, naar nette, overzichtelijke striptekeningen die de hoofdrolspelers lezen voordat de foto’s worden gemaakt. ‘Altijd spannend, het moment dat ze de strips doorlezen.’ Gaan ze erom lachen of niet? Nadat het boekje in Elmers handen is beland, klinkt er al gauw gegniffel.

Hebben de castleden een lastige taak? ‘Soms moeten we een heel neutrale zin uitbeelden, dat vind ik moeilijker dan bijvoorbeeld een boze uitdrukking’, vertelt Iduna, die sinds een paar weken de rol van Merel vervult. Overhoop liggen ze nooit met Ype. ‘Hij bepaalt gewoon’, zegt Nico. En dat is wel zo makkelijk, vindt ook Iduna. Lukt het dan altijd om die ene uitdrukking tevoorschijn te toveren die Ype in gedachten had? ‘Ja, en anders gaan we gewoon door tot het wel lukt’. No biggie voor de toegewijde amateurs.

Het fotograferen gaat vloeiend. Er wordt door de castleden in het schetsboekje gespiekt en vervolgens geposeerd. Lachend, met open mond om het midden van een zin uit te beelden of met een vinger in de lucht en een frons op het voorhoofd. Af en toe vraagt iemand: ‘Hoe moet ik nu kijken?’. Ype geeft instructies. ‘Je bent een soort van heel blij’, zegt hij tegen Elmer/Jurre, die met een gele markeerstift in zijn hand op het met bierflesjes bezaaide balkon poseert.

Er worden ook buiten wat foto’s gemaakt, onder andere bij een container, waar de cast tussen de vuilniszakken neergeploft zit. Ype legt een bananenschil op Iduna’s hoofd en ook de koffie die Nico van binnen meenam, kan gewoon mee in beeld. ‘Ja, dat is juist wel grappig, die mok zo’, beaamt Ype. De te dragen kleding wordt van te voren niet aan de hand van een strakke planning bepaald, tussendoor verwisselt het drietal eens van t-shirt. Een tv-kijkende bewoonster zegt dat ze nog wel een koker met papieren heeft liggen wanneer Ype vraagt of iemand toevallig een akte van een studentenvereniging heeft. Alles lijkt bijna vanzelf te gaan, niks geforceerd of beladen; terwijl een van de foto’s genomen wordt, bereid een andere bewoner nog geen meter verderop een maaltijd.

Na dik twee uur staan de drie strips op camera. Nu is het aan Ype om thuis te Photoshoppen en de foto’s samen te brengen tot het verhaaltje dat hij van te voren in zijn boek schetste. ‘Tijdens het opnemen ben ik een beetje in autistische modus. Achter de computer zie ik het echt voor me en krijg ik nog meer zin bij het maken.’ Wat doet-ie in de toekomst, filmregisseur worden misschien? ‘Nee, dit is echt mijn niche. Het liefst blijf ik dit gewoon doen.’ Gelukkig maar, want wij lezen Ypes strips met plezier.
 
De verhalen van 3Hoog vind je samen met andere fotostrips van Ype hier terug. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.