Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Onze man in Cannes: slot
27 MEI 2013 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

Onze man in Cannes: slot

Het was een mooie editie: daarover zijn alle kenners het eens nu de prijzenceremonie achter de rug is. Goed, Cannes miste dit jaar (afgezien van de mysterieuze juwelendieven) echte relletjes. En ongeleid projectiel Von Trier met zijn sekssage Nymphomaniac werd node gemist. Maar de kwaliteit van de competitie was hoog. Al bleven echte uitschieters, zoals vorige jaar Amour van Haneke, uit.
 
Er is maar één titel waar (vrijwel) iedereen mateloos enthousiast over is: het drie uur durende lesbo-epos La Vie d'Adele, waar elke zaal die hem zag ademloos van genoot (en echt niet alleen vanwege de geruchtmakende stomende seksscène). In alle verzamellijstjes van gezaghebbende critici staat de film met een ongekend hoge score bovenaan. Dit plaatste de jury wel voor een dilemma: een titel met een Palm maakt geen kans meer op andere prijzen en veruit de beste actrice op het festival was Adèle Exarchopoulos in Adele. Maar dit loste voorzitter Spielberg zeer charmant op door de Palm uit te reiken aan regisseur Abdellatif Kechiche én beide actrices die de film dragen. Gelijk barstte de discussie los: had Adele alleen gewonnen op kwaliteit of wilde de jury met de prijs voor de homofilm een statement maken in deze week vol nare gay-incidenten? (aanvallen in New York, de dreigende rechtszaak voor het net meerderjarige meisje in Florida, de felle protesten in Frankrijk tegen het homohuwelijk)
 
Dankzij deze slimme kunstgreep kwam de vrouwelijke acteursprijs vervolgens vrij voor Bérénice The Artist Bejo, die veel log oogstte als scheidende moeder in soap Le Passé. Marion Cotillard met haar Poolse huilrol in The Immigrant had het nakijken. Bij de acteurs negeerde de jury de lobby voor Michael Douglas, die het bij de critici goed deed met zijn stoutmoedige rol als homo-icoon Liberace in Behind the Candelabra. In plaats daarvan werd veteraan Bruce Dern bekroond, als koppige alcoholist in de prachtige roadmovie Nebraska. Zoals verwacht was voor Nederlandse thriller Borgman, ondanks de goede recensies, geen plek op het erepodium.

Candelabra kreeg overigens wel een andere opvallende prijs: de blinde poedel Baby Boy, die ervoor zorgt dat Liberace zijn grote liefde Scott (Matt Damon) ontmoet, won zaterdagavond de 'Palm Dog'; de prijs voor beste hondenrol van het festival. Andere opvallende titels met viervoeters, zoals Heli (gewurgde poedel), Michael Kohlhaas (met kruisboog doorboorde herder) en Fruitvale Station (hond sterft na aanrijding) visten achter het net. Het verreweg meest geprezen dier op het fesival, poes Ulysses in Inside Llewyn Davis, was helaas uitgesloten van deelname, meende de jury hier wel aan te moeten toevoegen.

Een andere ludieke prijs, de Queer Palm voor beste homofilm, werd toegekend aan L'inconnu du lac, de al vaker op CJP.nl genoemde erotische thriller die een opvallend eerlijk beeld geeft van het doen en laten van homomannen in een cruisegebied.
 
En wat blijft er verder hangen van Cannes 2013?
 
-        de brandende piemel in Heli (die het Nederlandse journaille inspireerde tot de hit 'Er staat een pik in de fik' - zingen op de melodie van 'Er staat een paard in de gang').
-        de leukste filmquote: 'Everything you touch, turns into shit - like you're King Midas's idiot brother', uit Inside Llewyn Davis.
-        de nachtelijke ontmoeting met de moordenaar uit L'inconnu du lac in de MacDonalds.
-        het rodelopermoment van Borgman en het binnentreden van cast en crew in de grote zaal Lumiere (maar Alex van Warmerdam was niet ontroerd, beklemtoonde hij de volgende dag in interviews).
-        het bizarre fotomoment met Christoph Waltz op het diner met festivalpresident Gilles Jacob.
-        het vuurwerk tijdens het eerste half uur van Jaws op het strand.
-        het stellen van de vraag 'heeft u ooit iets van Alex van Warmerdam gezien?' aan Spielberg tijdens de persconferentie, die hij niet begreep, maar waarvan het antwoord wél alle Nederlandse media haalde.
-        leukste interview: met Metallica-drummer Lars Ulrich, op een boot in de haven. (t.z.t. alles over te lezen in Spits).
-        meest vrijgevige acteur: Matt Damon (deelde peperdure wijn uit aan interviewgroep met collega A.).
-        interessantste discussie met collega's: moet je als je op zee strandt nou wel of niet je eigen plas opdrinken? (na het zien van All is Lost).
-        leukste vraag die we niet durfden te stellen: 'kent u het zeilmeisje?' (aan Robert Redford, bij persconferentie All is Lost).
-        beste film: La Vie d'Adele.
-        hardste gelachen: om Inside Llewyn Davis.
-        (beetje) gehuild: om de poes-in-de-sneeuw-scene in Llewyn Davis. En (beetje) om de vader-zoon-climax in Nebraska.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.