Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Onze man in Cannes: deel 7
21 MEI 2013 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

Onze man in Cannes: deel 7

Iedereen in Cannes wil gezien worden en aandacht voor zijn of haar product, boodschap of idee. Het team van pulpproducent Troma (The Toxic Avenger, Tromeo & Juliet) loopt dag in dag uit over de Croisette met een heel leger aan bimbo’s in bikini, om hun nieuwste koopwaar onder de aandacht te brengen. Keanu Reeves belegt een presentatie om de wereld te overtuigen dat hij beter kan regisseren dan acteren (hij heeft zojuist in China zijn eerste regie afgerond). En het arme Haïti organiseert zelfs een borrel met president Martelly, duidelijk te maken dat er geen betere plek op aarde is om een film te draaien dan daar.

Uitslapen
Helaas belandden alle drie deze nobele initiatieven ook vandaag weer niet op mijn uiteindelijke agenda. Aan Troma hebben we in het verleden al genoeg aandacht gegeven, meneer Reeves wilde uitslapen zodat zijn promopraatje drie kwartier te laat begon en de borrel van Mr Martelly viel samen met de persconferentie van het (overigens oersaaie) drama Blood Ties (met Clive Owen en Billy Crudup als twee broers die in de jaren zeventig allemaal dingen doen).

Koning
In plaats van al dat moois stond de halve dag weer in het teken van Borgman: cast en crew praatten in een leuk barretje aan het water de Nederlandse en Belgische pers. Annet Malherbe had het hele event ‘lekker omarmd’ en vooral genoten van  festivaldirecteur Thierry Fremaux, die bovenaan de rode loper stond als een koning die op zijn onderdanen wachtte. Alex zag onlangs De Noorderlingen opnieuw en ‘kon zich niet meer voorstellen dat hij die ooit zelf gemaakt had’ en Hadewych Minis bekende te vallen op mannen ‘met een enorme passie en een jongensachtige twinkeling in hun ogen’.
Qua films kijken was het een karige dag: door logistieke problemen zelfs Omar van ‘onze’ Hany Abu-Assad gemist (die volgens de eerste berichten erg goed moet zijn). Wel alles in het werk gesteld om La Grande Bellezza te zien van regisseur Paolo ‘Il Divo' Sorrentino, een Fellini-achtige lappendeken van herinneringen en ontmoetingen van een oudere schrijver, die de manier waarop hij zijn leven heeft ingevuld evalueert. Prachtige film: elke scène is een juweeltje in beeld plus geluid en de echte betekenis van het verhaal lijkt met één keer kijken nog niet te bevatten. Met 2,5 uur wel veeeeeel te lang; een kwaal waar te veel films dit jaar aan lijden.

Christoph Waltz
Een bizar telefoontje gooide ook mijn avondplanning heerlijk in de war. Het festival nodigde mij als vertegenwoordiger van de Nederlandse pers uit voor een diner met festivalpresident Gilles Jacob: ‘hij heeft u hoogstpersoonlijk geselecteerd!’ Dat lijkt me wat onwaarschijnlijk, aangezien meneer Jacob geen idee had wie ik was. Maar de sfeer was er geen spat minder om: zeer vrolijk getafeld met collega’s Jan Pieter Ekker en René Mioch en Eye-icoon Claudia Landsberger, alsmede de belangrijkste castleden van onze eigen trots Borgman. Bovendien schoof tweevoudig Oscarwinnaar en jurylid Christoph Waltz aan. Waarmee we, goede opportunistische Nederlanders als we zijn, uiteraard wél even op de foto moesten.

N.B. Meerdere trouwe lezers hebben mij terecht gewezen dat het uiteraard niet 38 jaar geleden was dat er Nederlandse voeten op de rode loper stonden! Aan onder meer de films van Greenaway werkten diverse landgenoten mee. En laten we vooral Paul Verhoeven niet vergeten, die in 1992 met zijn Basic Instinct de openingsfilm leverde. Waarvan akte.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.