Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Onze man in Cannes: deel 5
19 MEI 2013 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

Onze man in Cannes: deel 5

Het Filmfestival van Cannes legt de lokale ondernemers allesbehalve windeieren. Integendeel: de hotels en restaurants in de Zuid-Franse badplaats harken in deze twee weken bijna een kwart van hun jaarlijkse winst binnen. Er is geen winkel aan de boulevard die op dit moment niet zijn etalage en rekken vol heeft staan met cinefiele parafernalia: van posters tot boeken, van mokken tot paraplu’s, van pennen tot pins en van handdoeken tot boxershorts (met daarop een mooie gouden palm afgebeeld).

Grachtenpand
Ook de plaatselijke vastgoedbranche weet vakkundig een slaatje uit het festival te slaan. Tegenover het paleis - waar twee  jaar terug nog een schattig boek- en bladenwinkeltje zat - wordt nu een complex ontwikkeld vol appartementen met prijzen waarvoor je in Amsterdam een flink grachtenpand krijgt. ‘Met uniek uitzicht op alle sterren!’ schreeuwt het verkoopbord, naast een afbeelding van een rijke dame die vanaf haar balkon, met een glas champagne in de hand, kijkt naar poppetjes die over de rode loper marcheren.

The Bling Ring
Niet alleen goedbedoelende ondernemers zien hun kans schoon deze week: het festival werd gisteren opgeschrikt door een heuse diamantroof die in Ocean’s Eleven niet zou misstaan. De buit werd ontvreemd uit een hotelkamer van het chique Carlton, waar het Zwitserse sieradenhuis en hoofdsponsor Chopard een kluis had volgestopt met zogenoemde ‘leenjuwelen’, die sterren kunnen lenen voor hun gang over de rode loper. Maar de diverse onduidelijkheden in het bericht deden de geruchten groeien dat het hier toch om een doortrapte pr-stunt van The Bling Ring zou gaan.

Christoph Waltz
Nog veel bonter maakte een 42-jarige man het, die gisteren tijdens een interview met Daniel Auteuil en Christoph Waltz twee schoten afvuurde met een alarmpistool. Netto had dit natuurlijk geen enkel effect, al werd de beveiliging rond het festivalpaleis vandaag wel flink aangescherpt. Toegangspasjes en tassen worden bij elke binnengang aan een overdreven onderzoek onderworpen, hoewel het festival zelf ontkent dat tot alarmfase rood is besloten.

Indiaan bj psychiater
Deze (nep)incidentjes vormen echter een welkome afwisseling in het tamelijk modale programma, dat behalve weinig dieptepunten ook nog geen echte hoogtepunten telt. Jimmy P. was een wel erg conventionele biopic over een Indiaan (Benicio del Toro) die in therapie gaat bij psychiater Mathieu Amalric. En Grand Central is een uiteindelijk niet echt opzienbarend drama over een driehoeksverhouding in en rond een kerncentrale.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.