Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Onze man in Cannes: deel 4
18 MEI 2013 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

Onze man in Cannes: deel 4

Het plannen van twee weken Cannes is een opgave waarbij de logistiek rond de kroning van Wim-Lex kinderspel lijkt. Ieder moment van de dag draaien er minimaal twintig films, zijn er veertig interviewmogelijkheden en zeker zestig andere evenementen die schreeuwen om de aandacht van de pakweg vijfduizend journalisten in de stad.

Keuzes
Ga ik naar de cocktailparty van de ambassade van Abu Dhabi, of toch naar een mogelijk briljante film over kindsterren in de afgelopen eeuw? Vereer ik Daniele Cavalli met een bezoekje op zijn boot of ga ik toch naar een workshop commercials maken met Tim Burton? Plan ik vier uur in voor de gerestaureerde Cleopatra met Liz Taylor en Richard Burton, of ga ik toch naar de vertoning van Jaws op het strand mét inleiding van Steven Spielberg himself? Keuzes, keuzes, keuzes! En elke editie zitten er sowieso wel een paar foute bij. Dat is een zekerheid waarmee je moet kunnen leven als je besluit een enorm festival als dit te bezoeken.

Justin Timberlake
Vrijdag was een opvallend rustige, sterrenloze dag in Cannes. Stilte voor de storm in afwachting van het chaotische weekend vol Nederlandse trots (Borgman) en grote Hollywoodnamen (Justin Timberlake in Inside Llewelyn Davis van de broertjes Coen). Competitiekandidaat Le Passé van prijzenmagneet Farhadi (A Seperation) bleek vooral een veredelde soap: de komst van een Iranese echtgenoot naar Frankrijk heeft veel gezeur tot gevolg in het gezinnetje van moeder Berenice ‘The Artist’ Bejo. Wijze les: maak nooit vlekken in jurken en zorg dat er op je e-mail een goed password zit, zeker als je kinderen én een affaire hebt!

Full frontal gepenetreerd
Bizarre verrassing van de dag bleek het komische homothrillerdrama L’inconnu du Lac, dat zich afspeelt op een homocruisestrand, waar de vermoedelijk onvrijwillige dood van één van de vaste bezoekers tot veel rumoer leidt. Zoals op een cruiseplek gebruikelijk zijn de meeste mannen de hele film door poedelnaakt en wordt er naar hartenlust full frontal in beeld gepenetreerd en klaargekomen.  Eat your heart out, Lars von Trier!

Leentjebuur
De rest van de dag rondgesnuffeld in de krochten van een festivalpaleis, waar een wereld schuil gaat waar de meeste critici nog niet dood gevonden willen worden: de filmmarkt van Cannes. Dit is de plek waar dagelijks honderden titels van zeer diverse kwaliteit om de aandacht van de distributeurs vragen, in de hoop door zoveel mogelijk landen te worden aangekocht. Een wilde gok bracht mij en collega R. in de zaal bij Breakdown, een staaltje amateurtoneel dat schaamteloos leentjebuur speelde bij Psycho van Hitchcock, alleen dit maal met een moeder die het lijk van haar zoon (!) op zolder (!) bewaart. De hartenkreet van de producent voor een positieve quote heb ik vriendelijk maar resoluut naar de prullenbak verwezen.

Bioscoopbek
De namiddag was even zinloos als onderhoudend: bij Sundance-hit You’re next werd helaas geen pers toegelaten en door een vroeg festivaldipje ontbrak het aan energie om de confrontatie met het Japanse drama Like Father Like Son (over een in het ziekenhuis verwisseld baby’tje) aan te gaan. In plaats daarvan op een terrasje genoten van de laatste paar zonnestralen dit weekend: met een gebruinde teint staat dat pak zondag toch beter op de rode loper bij Borgman dan met een bleke bioscoopbek.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.