Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Onze man in Cannes: deel 3
17 MEI 2013 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

Onze man in Cannes: deel 3

Natuurlijk zijn de party’s, de borrels en de etentjes óók Cannes: altijd leuk om bij te wonen. Er passeren er echt nog wel een paar de revue (de verwachtingen voor de oer-Hollandse Borgman-fuif zijn hooggespannen). Maar het gaat toch écht vooral om de films. Volgens de overlevering hingen journalisten vroeger tot zes uur ’s ochtends in stamkroeg Le Petit Majestique, om twee uur later weer fris en fruitig in de grote zaal Lumière te zitten voor de eerste screening. Maar na een aantal jaar experimenteren weet ik nu dat dit toch betekent dat je met regelmaat door belangrijke titels heen slaapt.

Dus deze saaie professional probeert het alcoholgebruik tot een minimum te beperken en doet zijn best om elke nacht zes uur slaap mee te pikken. Zelfs op die manier krijg je genoeg mee van het partycircuit aan de Franse zuidkust. In het bakkertje waar collega R. elke ochtend zijn warme broodjes haalt, liepen we tegen twee halfnaakte straallamme studenten op, die vol passie vertelden hoe ze de hele nacht met wodka en wijn hadden gevierd dat hun film in het bijprogramma van de Quinzaine was opgenomen. En journalisten ontvingen vandaag per mail een receptenboekje, zodat ze zelf thuis het galamenu kunnen koken dat tijdens de openingsavond door Spielberg c.s. werd genuttigd. Voor de liefhebbers: koningskrab met garnalen, erwtjes met kaviaar en witte uienschuim, bouillon met appel en kaneel, zeebaarsfilet met rabarber en selderij en chocola met Caribische crème.

Maar zoals gezegd blijven de films de ruggengraat van het festival vormen. Of om Emma ‘Harry Potter’ Watson te quoten, ‘iedereen hier neemt films zo enorm serieus in the most charming way’. Na twee dagen is De Grote Winnaar nog niet gesignaleerd. Echte dieptepunten zijn er ook nog niet te noemen. Jeune & Jolie, de nieuwe François Ozon, is een mooi tijdsdocument over een 17-jarig meisje dat na haar ontmaagding door een lompe Duitse vakantieliefde in een seksuele identiteitscrisis raakt. Zij begint in het geheim haar lichaam voor geld te verkopen aan oude mannen, wat aan het licht komt als één van haar vaste minnaars tijdens de daad overlijdt. Prachtige rollen van model Marine Vacth (als hoofdpersoon Isabelle) en Belg Johan Leysen (als de stervende minnaar).

The Bling Ring van Sofia Coppola is onderhoudende waargebeurde kost (maar niet meer dan dat) over een bende tieners, die twee jaar terug Los Angeles terroriseerde door huizen van beroemdheden te overvallen. Zij braken onder meer acht keer in bij Paris Hilton, van wie ze het adres via Google vonden. Het onderwerp had zich prima geleend voor een korte film, maar de uur durende montage van inbraken, feesten en pronken met Birkin-bags gaat op een gegeven moment echt vervelen. En, zoals één van de actrices bij de perssessie opmerkte: het is volslagen bizar dat geen van de celebrities een normaal alarmsysteem had geïnstalleerd.

De grote afwezige dit jaar is overigens festivalveteraan Lars von Trier, die twee edities geleden ‘persona non grata’ werd verklaard na zijn ondoordachte steunbetuiging aan de nazi’s. Hoewel de officiële lezing van het festival is dat zijn Nymphomaniac niet op tijd af was, weten Deense collega’s te melden dat de film zonder enige problemen in Cannes had kunnen draaien. De teleurstelling over het mislopen van de zinderende reuring die de naar verluidt stomende seksscènes met Shia LaBoeuf, Jamie Bell en Christian Slater hadden opgeleverd, is veelbesproken onder het journaille.

Als alternatief vanmiddag maar een interview gedaan met een andere Deense Lars, namelijk drummer Ulrich van heavymetalband Metallica. Vol vuur vertelde hij over de nieuwe 3D-film Through the Never, die de groep heeft gemaakt met jonge acteur Dane DeHaan (als roadie die tijdens een concert een spannend avontuur beleeft). Leuk openhartig gesprek over ouder worden (‘Mijn nieuwe verslaving is thee’), kinderen (‘Sinds we die hebben kunnen we eindelijk eens over iets anders dan muziek lullen’) en Anton Corbijn. De Nederlandse regisseur was twee jaar terug in gesprek met Metallica over het regisseren van het spektakel, maar moest verstek laten gaan omdat hij had getekend voor de verfilming van de John Le Carré-roman A Most Wanted Man.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.