Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Onze man in Cannes: deel 2
16 MEI 2013 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

Onze man in Cannes: deel 2

Het is moeilijk om je te verdedigen, als thuisblijvers bij foto’s van een zonovergoten palmenstrand aannemen dat journalisten (en filmmakers) daar tijdens Cannes de hele dag met elkaar cocktails liggen te drinken. Voorlopig is daar nog geen sprake van, want op de openingsavond van de 66e editie van het festival trotseerden alleen die-hardfans de regen om hun idolen (Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Baz Luhrmann) toe te juichen.

Circus
The Great Gatsby was een prima openingsfilm, die niet alleen een paar broodnodige sterren naar de Franse zuidkust bracht, maar waar óók lekker de hele dag over te discussiëren viel. Baz Luhrmann verfilmde het beroemde boek van Scott Fitzgerald lekker over the top. Hij trekt zijn hele visuele trukendoos open, om de kijker deelgenoot te maken van de exorbitante feesten die miljonair Gatsby (DiCaprio) in de roaring twenties organiseert om de aandacht te trekken van zijn grote liefde Daisy. Tegelijkertijd gaat in het 150 minuten durende circus die Luhrmann ons voorschotelt wel alle ironie en subtiliteit uit het boek verloren, om nog maar te zwijgen over de bordkartonnen versies die op het witte doek overblijven van de gelaagde personages uit het boek.
Gelukkig is de regisseur zelf de eerste die erkent dat zijn films nooit iedereen zullen bekoren: ‘Dat is altijd al zo geweest en daar heb ik vrede mee.’ Hoewel de Australiër zichzelf niet per se met Fitzgerald wil vergelijken, ‘is het wel zo dat hij óók tijdens zijn leven nooit de waardering  kreeg, die hij nu wel heeft. Hij werd destijds in de kranten zelfs een clown genoemd.’ Bovendien heeft de kleindochter van de schrijver Luhrmann inmiddels gecomplimenteerd met zijn film, die overigens de verkoop van het boek de afgelopen week naar astronomische hoogten heeft opgestuwd.

Steven Spielberg
Een tweede lading sterren diende zich aan bij de persbijeenkomst met de jury, waarin behalve voorzitter Steven Spielberg grote namen als Ang Lee, Nicole Kidman en Christoph Waltz zitten. Dat Spielberg sinds 1974 niet meer in een jury plaatsnam, is overigens geen onwil. ‘Meestal ben ik gewoon zelf films aan het draaien.’ Het beoordelen van werken van collega’s gaat hem naar eigen zeggen makkelijk af. ‘Dat doe je namelijk altijd, ook als je gewoon zelf op een zaterdagavond in de bioscoop een film kijkt. Ieder mens heeft een mening over wat hij ziet.’

Brandende piemel
De naam Van Warmerdam deed de  juryvoorzitter desgevraagd overigens fronsen. Nee, hij heeft nog nooit iets van de Nederlandse regisseur gezien. ‘Maar dat geeft niet’, voegde Spielberg daar direct gevat aan toe. ‘Want we willen hem wel heel graag leren kennen. En dat gaan we ook doen door zijn film te kijken. Als zijn film ons prikkelt, raken we vanzelf in hem geïnteresseerd.’
Alvast een klein trots Nederlands momentje vandaag: de grimmige Mexicaans-Nederlands-Frans-Amerikaanse coproductie Heli (over een gezin dat na een misstap met een lading drugs flink moet boeten) kende met het full frontal tonen van het in brand steken van een piemel voorlopig het meest ranzige shot van het festival.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.