Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Onze man in Cannes: deel 1
15 MEI 2013 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

Onze man in Cannes: deel 1

Het voelt elk jaar weer vertrouwd om uit het vliegtuig te stappen in Nice, aan de vooravond van het belangrijkste filmfestival van Europa. De expositie van oude posters die je op de luchthaven al tegemoet komt, de nukkige dames in beige pakjes die je voorzien van vouchers voor de rit naar de kust, het schoolreisjegevoel als je met de hele Nederlandse equipe in de bus stapt. Zo raar is dat ook niet, want ik vier dit jaar zowaar een lustrum met mijn tiende keer Cannes.

Olympische Spelen
Met 4800 journalisten op de gastenlijst is het evenement aan de Cote d’Azur, na de Olympische Spelen, nog steeds het grootste media-evenement ter wereld. De komende twaalf dagen betreden honderden sterren de 24 treden van de beroemde rode loper voor het festivalpaleis, om hun nieuwste film aan de wereld te presenteren. Het scharlaken kleed ligt er momenteel trouwens nog niet: bouwvakkers in onflatteuze strakke shirts en broeken timmeren hard aan het prieeltje dat de sterren bij noodweer droog moet houden.
Twintig titels strijden tijdens de 66e editie van het festival om de prestigieuze Gouden Palm. In de selectie valt dit jaar wederom het gebrek aan diversiteit op: vrouwen, donkere regisseurs en jonge talenten schitteren door afwezigheid. Wat we wel krijgen voorgeschoteld: de nieuwe Jim Jarmusch, de nieuwe Polanski, de nieuwe van de gebroeders Coen. En, in het bijzonder, het mysterieuze Borgman van onze eigen Alex van Warmerdam: de eerste Nederlandse bijdrage aan de competitie in 38 jaar.

Borstamputatie
Hoewel wij journalisten eigenlijk stiekem de leukste baan ter wereld hebben, valt er toch een hoop te klagen. Dat blijkt dinsdag al, wanneer het festival nog niet eens is begonnen. De weersverwachting is waardeloos en Cannes ziet er zoals alle steden minder charmant uit wanneer het de hele week hoost, zoals verwacht). Openingsfilm The Great Gatsby is geen wereldpremière (dus waarom alle Europese journalisten allerlei krankzinnige embargo’s opgelegd krijgen om hun mening pas woensdagavond wereldkundig te maken is een raadsel) en het aantal echt grote sterren valt vooralsnog wat tegen. Zelfs vaste festivalgangers Brad Pitt en Angelina Jolie laten dit jaar verstek gaan, al bleken zij daar een uitstekend excuus voor te hebben. Sterker nog: Gatsby-regisseur Baz Luhrmann moet wel een héle interessante film hebben gemaakt, wil hij de borstamputatie van Angelina als belangrijkste gespreksonderwerp van de troon stoten (BBC World wijdde er zelfs het vijf minuten durende openingsitem aan).

Ding-a-dong
Het is trouwens spannend waar de Nederlandse dagbladen dinsdag, na een lang weekend, voor kiezen: de staande ovatie die Borgman zondag ongetwijfeld ten deel gaat vallen, of de al-dan-niet zegen van Anouk tijdens de finale van het Songfestival. Met de bewoners van Villa Marcel, ons vaste Cannes-appartement, hebben we gisteren met moeite de voorronde van het dat andere grote culturele evenement uitgezeten. Of zoals Imagine-directeur Chris Oosterom samenvatte: Ik heb in de jaren zeventig Ding-a-dong nog zien winnen: dat was tenminste échte muziek.’

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.