Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Nu bij De Slegte: terug naar de jaren 60
29 MEI 2013 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Lezen

Nu bij De Slegte: terug naar de jaren 60

Je zou kunnen stellen dat over elk onderwerp wel een boek te schrijven is, en eigenlijk over elk tijdperk wellicht ook wel. Maar dit boek heeft een sterke aanleiding, want de jaren zestig staan niet voor niets bekend als revolutionair. Dolle Mina’s, Provo’s, Flower Power-hippies, maar ook de grote ontwikkelingen binnen kunst en design vormden samen een bewogen cultuur. Je kunt er over lezen in Ludiek, Sensueel en Dynamisch: Nederlandse Jeugdcultuur en Vormgeving in de Jaren Zestig.

Van tentoonstelling tot boek
Jaren geleden vond de Universiteit van Leiden het wel eens tijd om de befaamde jaren zestig met al haar opvallendheden tentoon te stellen. Er waren volgens de initiatiefnemers wel musea die her en der gerelateerd aan the sixties iets exposeerden, maar nooit werd het eens samengebracht onder één dak. En dus kwam die expositie er. De onderwerpen van stukken die getoond werden, zijn opgenomen in dit boek. Het is een soort museumtour geworden, die je vanuit je luie (misschien wel door de jaren zestig geïnspireerde) stoel kunt lezen.

Veel thema’s
Geschreven door veertien mensen, worden in Ludiek, Sensueel en Dynamisch (toegegeven, de titel klinkt niet heel spraakmakend) veel thema’s aangepakt. Verdeeld in verschillende hoofdstukken over onder andere de seksuele revolutie, de jeugd (van tegenw… vroeger!), subculturen, technologische veranderingen, kunststromingen en interieurontwikkelingen. Ook zijn er wat hoofdstukken gewijd aan invloedrijke personen of instanties van toen. Ervaar bijvoorbeeld het tijdperk door de ogen van Cor Jaring, de fotograaf die bij veel grote rellen aanwezig was, of lees over de eerste meubelbouwpakketten, die het bedrijf Gispen op de markt bracht.

A Space Oddyssee
Wat binnen de verschillende thema’s meerdere keren terugkomt, is de invloed van de ruimtevaart (het hele decennium werd er enthousiast toegeleefd naar de eerste maanlanding) en het futurisme dat vervolgens in trends doorklonk. Denk: flashy broekpakken en Star Trek-achtige jurken waar iedereen in rond (durfde) te lopen. Maar ook reclame speelde op een eigen manier in op de maanlanding, waar tegelijkertijd ook weer een psychedelische vormgeving met heel veel kleur in voorkwam. Niet geheel toevallig heeft dit boek de afkorting LSD.

Interieur
Tijdens ons bezoekje aan het Museum van de Twintigste Eeuw stuitten we al op de opvallende kleuren van design, bij de jaren zestig-huiskamer. Het was een tijd waarin mensen hip wilden zijn en massaal kieskeuriger werden binnen hun interieurkeuze. De boel werd er, mede door de bloeiende economie, een stuk kleuriger op (oranje! rood! geel!). Maar ook de ruimtevaartontwikkelingen uitte zich hier wederom in zogenoemd space design (o.a. witte, plastic stoelen en aluminium materialen); een wereld van verschil met de strakke jaren vijftig, waarin de verzuiling er onder meer voor zorgde dat alles gewoon was zoals het voorgeschreven werd. Nu kon alles.

Lees over de beweegredenen van communeleden, over de witte fiets, de protesten tegen het huwelijk van Bea en Claus of over de opkomst van de televisie. Anything sixties staat in dit boek. Een leuk vormgegeven, overzichtelijke bundel met prikkelende afbeeldingen die samen met de tekst een lekker ritme vormen. Je komt supersnel veel te weten over de revolutionaire jaren zestig en het nodigt uit om vooral zelf verder te snuffelen bij de onderwerpen die je aanspreken. Dus, go for it: met je CJP-pas krijg je 10% korting over deze ‘expo op papier’ van € 6,99.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.