Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De dans van het dagelijks leven
13 MEI 2013 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Theater

De dans van het dagelijks leven

Dansmakers aan het IJ is een bijzondere locatie, gestationeerd op bedrijventerrein De Overkant aan de, jawel, andere kant van ‘t IJ. Het hoofdkwartier van choreografiestudio Dansmakers bevindt zich in een knus maar industrieel-achtig gebouw met een flinke vleug charme. Dit is de plek waar de komende weken de voorstelling Het Leven Een Gebruiksaanwijzing vertoont wordt.
 
De matineeshow staat om drie uur gepland, maar er is een mankement met de stoommachine. Bezoekers wachten rustig af in de foyer, die erg veel weg heeft van een gerestaureerde fabriek. O wacht, dat is het oude Storkgebouw natuurlijk ook. Ben je van plan ook te gaan, kom dan (ervan uitgaande dat de stoommachine gewoon werkt) op tijd, want het toneel bevindt zich naast de hoofdingang, achter een gordijn dat als vanzelfsprekend niet geluidsdicht is. Ook de route naar de zitplekken loopt vrijwel over het podium, maar deze setting zorgt wel voor een aangenaam, intiem sfeertje. Om half vier nemen we onze posities in op de klapstoeltjes met witte sticker (de plaatsen zijn om en om beplakt, om het zicht op de voorstelling voor iedereen te bevorderen) en het licht gaat uit.

Op het kleine toneel zien we een minisamenleving, zo bestempelt Jakop Ahlbom het zelf. Het begint met een keurige vrouw die plaatsneemt aan de eettafel, alvorens ze hem geconcentreerd dekt met kopjes, schotels, bestek en borden met croissants. Tot slot zet ze de platenspeler aan en drinkt ze in haar eentje de koffie. Haar leven en dat van de daaropvolgende karakters bestaat uit routine. We zien de man die bij binnenkomst een aspirine neemt, zich netjes uitkleed, zijn sokken oprolt en in bed stapt. Het meisje, dat met handdoek op het hoofd haar benen volgens een vast beautyritueel insmeert en de eeuwig bellende uptown girl, geen belangstelling tonend voor haar klunzige vriend die alsmaar een boodschappentas laat vallen.
 
Zo hebben zeventien mensen een rol. Complete loops; alles begint steeds weer opnieuw, waarbij nooit wordt afgeweken van vastgeroeste vanzelfsprekendheid. Het Leven Een Gebruiksaanwijzing gaat over gewoontes, over liefde, over de mens en zijn onmacht, over sleur en uiteindelijk ook over verandering, wat niet zonder slag of stoot gaat. Het is grappig (een vrouw, afwisselend in SM-, kip-, of politie-outfit verleidt een man in bed), spannend (de doorbreking van de routine leidt tot chaos) maar eigenlijk ook vooral heel droevig, want veel van wat er gebeurt straalt onvermogen en eenzaamheid uit.
 
Jakop Ahlbom won vorig jaar de VSCD Mimeprijs en mime komt dan ook absoluut terug in de voorstelling, waarin veel handelingen en weinig tekst worden ingezet. Daarnaast is dans een kenmerkend aspect op het goedgevulde toneel, waar iedereen vlekkeloos zijn plek kent. Alles is niet geforceerd en toch tot in de puntjes getimed. Als toeschouwer hou je het overzicht daardoor gemakkelijk, ondanks alle drukte op het podium.
 
Na een knallende climax keert de kalmte van het aloude bekende weer terug. Rust. Daar aan ‘t IJ in Amsterdam-Noord gebeurde zojuist niets, en tegelijkertijd van alles. Het is tijd voor een drankje en een fikse gedachte-uitwisseling. Over de voorstelling, maar ook over het leven van alledag. Want naast de zeventien typetjes die we hebben leren kennen, vervullen wij zelf de rol van nummer achttien. 
 
Doorbreek je sleur en breng de komende weken zelf een bezoek. Neem sowieso je CJP-pas mee voor een fijne korting (€ 12,50 in plaats van € 15,-), dat is de enige gebruiksaanwijzing die we je zullen geven, want voor de rest moet je dit gewoon ervaren.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.