Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
25 jaar animaties van Pixar
30 MEI 2013 • Door Willemijn Kruijssen • Meer blogs over Expo

25 jaar animaties van Pixar

Om die basis te laten zien, is er de expositie PIXAR 25 years of animation; nu te bezoeken in Amsterdam. De tentoonstelling in personage, verhaal en wereld.  

Personage

'Ieder personage in de films van Pixar moet helemaal kloppen', vertelt Elyse Klaidman. Ze is de curator van de tentoonstelling die voor de opening is overgekomen uit Amerika. Het begint met een vaag idee en een even vage schets. Daarna worden de personages steeds verfijnder. Een mooi voorbeeld is een van de eerste schetsen van Sullivan en Mike uit Monsters, Inc. Mike (het eenogige monster) is al super herkenbaar. Sullivan heeft weliswaar zijn hoorntjes, maar verder moeten tekenaars nog flink aan het uiterlijk schaven. Om een goed idee te krijgen van hoe een personage er in 3D uit gaat zien, maken de twee beeldhouwers die Pixar fulltime in dienst heeft een beeldhouwwerk. Zoals van Bob uit The Incredibles, met verschillende gezichtsuitdrukkingen: grijnzend, geschrokken, grimmig.
 
Verhaal
Driekwart van de tijd besteedt Pixar aan het verhaal. In storyboards, een soort strip zonder tekst, het script in vogelvlucht. Het verhaal en de tekeningen vullen elkaar aan. The artists, zoals Klaidman de ontwerpers consequent noemt, kunnen daarmee het uiterlijk van de personages aanpassen aan het verhaal. Ook kleuren zijn voor die verhaallijnen van belang. Colorscripts tonen de stemming en de emoties die de makers willen overbrengen met de film.
 
Wereld
De makers willen alles (maar dan ook écht alles) weten van de wereld van de personages. ‘Ons doel is niet om de werkelijkheid te evenaren, maar om onze film geloofwaardig te maken’, zegt Klaidman. Dus gingen de makers van Finding Nemo duiken, zodat ze met eigen ogen konden zien hoe scheepswrakken er in de oceaan bij liggen. De makers van Ratatouille hadden het minder getroffen: zij moesten afdalen naar de riolen van Parijs. (‘Ok, en ze aten ook in allerhande Franse restaurants’, vult Klaidman aan.)
 
Klaidman kan niet vaak genoeg benadrukken dat het kunst is wat Pixar laat zien in Amsterdam EXPO. Dat is misschien een wat te groot woord: het zijn vooral studies en schetsen, al zijn die zeker bijzonder. Animatie-liefhebbers en Pixarfans komen zeker aan hun trekken bij de expositie. Kijk om je geheugen wat op te frissen vooraf even naar de trailers van Pixarfilms op Youtube, zodat je bij bezoek precies weet wat het uiteindelijke resultaat is geworden.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.