Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Museum van de maand: Hoorn
29 APR 2013 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Expo

Museum van de maand: Hoorn

We willen niet over alles dat met het verleden te maken heeft nostalgisch lopen doen, maar nu kunnen we er niet omheen. Het Museum van de Twintigste Eeuw is dé place to be voor interieur, speelgoed, technologie en andere zaken die in de vorige eeuw van grote betekenis waren in Nederland. Op naar Hoorn, op naar vroeger.
 
Op het traject tussen Amsterdam en Hoorn is het uitzicht vanuit de trein al een expo op zich; rondhuppelende lammetjes, uitgestrekte meren en zonovergoten natuurgebieden zorgen voor een goede warming up van de ogen die straks nog meer moois hopen te zien. Eenmaal in Hoorn lopen we door het idyllische dorp naar het Oostereiland: een eiland dat in de zeventiende eeuw is aangelegd als uitbreiding van de havens. Op dit stukje land, naast het water staat een voormalige gevangenis waarin ons museum gevestigd is. Het tijdreizen kan beginnen.

De museumtour opent met een uitgebreid overzicht van het leven in de jaren nul tot en met tachtig van de vorige eeuw. We zien er kille, koude huiskamersettings uit de twintiger jaren maar ook met lp’s behangen muren waarin een kleine televisie met nieuws uit de jaren tachtig aanstaat. Er komen tafeltjes, serviesgoederen en gordijnpatronen voorbij die je in 2013 nog in verschillende huiskamers terugziet, maar dan onder de noemer vintage. Gelijk al een feest van herkenning dus, ook als je geboren bent ná 1980. 
 
Bij de geëxposeerde woonkamers hangen her en der fel oranje stickertjes waar je met je audio-apparaat op kunt wijzen en een stem je vervolgens voorziet van extra informatie (iets wat dan weer zó deze tijd is). Zo leren we dat in de jaren twintig de huizen langzamerhand meer kamers kregen, dat mensen in de jaren zestig pas voor het eerst op vakantie gingen buiten Nederland en dat persoonlijke smaak er steeds meer toe ging doen (goed terug te zien in het kleurrijke, stijlvolle interieur van de jaren zeventig). Tijdens de tour kun je liedjes beluisteren van The Beatles, Blue Diamonds en The Rolling Stones of lezen over de verschillende soorten materialen waar de eerste strijkijzers, scheerapparaten en overige huishoudelijke apparaten destijds van werden gemaakt.

Na de vogelvlucht door het dagelijks leven van onze Nederlandse voorouders, volgen we de route door een nagebouwd winkelstraatje (waar we onder meer een ouderwetse versie van Blokker zien) en kijken we onze ogen uit bij de tijdelijke expo Robots & Space Toys. Een verzameling speelgoedrobots uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Wederom herkennen we dingen die hun oorsprong allemaal decennia terug al vonden.

Verder in het museum zijn er expo’s te zien waar de oude technologie (van de eerste telefoon tot cd) centraal staat en waar boeken en tv-series (we horen een aantal oudere bezoekers meezingen met Zwiebertje en bladeren zelf enthousiast door een boekje van De Fabeltjeskrant) het middelpunt vormen. Jongensspeelgoed Meccano, een royale barbiecollectie en tinnen opwindkippetjes representeren het speelgoed waar opa, oma, vader en moeder mee opgroeiden. En, hé, is dat Lego? Én waar ook wij mee opgroeiden dus.

Leerzaam, herkenbaar en ja: nostalgisch. Na afloop brengen ongelezen Whatsapp-berichtjes op de smartphone ons (helaas) weer terug in de realiteit. De tijd tikt door, er is geen weg terug naar de verstreken jaren, maar in het Museum van de Twintigste Eeuw ga je zo ver terug in de tijd als je zelf wilt.

Trek je beste vintage-outfit maar uit de kast en reis af naar het mooie Hoorn, want met je CJP-pas krijg je 50% korting op een entreekaartje in dit museum.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.