Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
John Green: 'Jullie OV is fantastisch!'
13 APR 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

John Green: 'Jullie OV is fantastisch!'

John Green is waarschijnlijk de bekendste buitenlandse genomineerde voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Hoewel, buitenlands? De Amerikaan woonde een tijdje in Nederland om te werken aan het boek waarvoor hij nu genomineerd is: Een weeffout in onze sterren.

Een weeffout in onze sterren gaat over Hazel, een zestienjarig meisje uit Indianapolis met kanker in haar longen. Hazel brengt haar dagen vooral door met studeren en lezen in haar favoriete boek Een Vorstelijke Beproeving van Peter van Houten. Het is haar bijbel, ze leest hem elke keer opnieuw en raakt min of meer geobsedeerd door het rare einde. Het boek over een terminaal kankerpatiëntje stopt namelijk middenin een
Eén keer per week gaat Hazel naar een praatgroep voor kankerpatiënten en daar ontmoet ze Gus, die een been verloor aan de ziekte, maar inmiddels kankervrij is. Gus en Hazel worden verliefd en ook Gus raakt geobsedeerd door Een Vorstelijke Beproeving. Want wat gebeurt er in 's hemelsnaam met de andere hoofdpersonen nadat het meisje is overleden? De enige die ze dat kan vertellen is de schrijver, Peter van Houten, en die woont in... Amsterdam.

John, waarom heb je een deel van het verhaal laten spelen in Amsterdam?
'Hazel heeft een bepaald type kanker dat ervoor zorgt dat haar longen vollopen met vocht. Daardoor is ze doodsbang om te verdrinken. In zekere zin is ze op veel verschillende manieren al aan het verdrinken, maar het medicijn Phalanxifor zorgt ervoor dat alles onder controle blijft. Amsterdam is een verdrinkende stad die tegen alle verwachtingen in nog steeds bestaat, doordat de zee wordt gecontroleerd met behulp van kanalen en dijken. Ik heb ook voor Amsterdam gekozen omdat het een van de steden is die zwaar wordt geromantiseerd door mensen die er niet wonen.'

Je hebt tijdens het schrijven van dit boek zelf twee maanden in Amsterdam gewoond, op uitnodiging van het Nederlandse Letterenfonds. Heeft dat het boek beter gemaakt?
'Zeker weten. Doordat ik weg was uit Amerika, had ik veel meer tijd om me te concentreren op het schrijven. Ik heb heel wat dagen doorgebracht in de Centrale Bibliotheek, een groot deel van Een weeffout in onze sterren is daar geschreven. En omdat ik leefde in de stad waar een flinke hap van het verhaal plaatsvond, kon ik me veel beter voorstellen hoe het voor mijn personages moet zijn geweest om hier rond te lopen. Voor mezelf en mijn vrouw was het ook leuk trouwens. We zijn al vaak in Nederland geweest, maar nu konden we het pas ervaren als inwoner in plaats van als toerist.'

Als we goed geteld hebben, was je daarvoor inderdaad al zeker vier keer in Nederland geweest. Heb je een speciale band met Nederland?
'Voor zover ik weet, heb ik geen familiebanden met Nederland. Maar het heeft zo veel dingen waar ik van hou, dat ik maar terug blijf komen. Ik hou van de Amsterdamse grachten, dat oude en nieuwe gebouwen hier naast elkaar kunnen staan en de manier waarop Nederland omgaat met duurzaamheid. Jullie hebben fantastisch openbaar vervoer en overal waar je kijkt verplaatsen mensen zich op de fiets. In Nederland wonen bovendien een heleboel lezers van mij, die me altijd met open armen hebben verwelkomd.'

Na dit filmpje weten we zeker dat delen van het boek gebaseerd zijn op echt bestaande plekken. Daarnaast woon je net als Hazel en Augustus in Indianapolis en heb je vroeger gewerkt in een kinderziekenhuis, wat ook terugkomt in het boek. Hoe echt zijn Hazel, Augustus en Peter van Houten?  
'Ook al bestaan het Vondelpark en het Anne Frank Huis echt, er lopen geen 'echte' Hazel, Augustus of Peter van Houtens rond op deze wereld op wie ik de karakters heb gebaseerd. Een weeffout in onze sterren is fictie, hoewel ik denk, zoals bij de meeste schrijvers het geval zal zijn, dat alle personages wel op een bepaalde manier op mij gebaseerd zijn. Ik krijg best vaak vragen van lezers die denken dat Peter van Houten en ik dezelfde persoon zijn. Dat is dus niet het geval, maar we delen een voorliefde voor Zweedse hiphop en het geloof dat auteurs niet in het bijzonder geschikt zijn om commentaar te geven op wat er met hun personages gebeurt als het boek is afgelopen. Het moge duidelijk zijn dat ik Augustus naar mijn eigen knappe voorkomen heb gemodelleerd.
Ook al heb ik geen enkel karakter gebaseerd op echte personen, er zijn wel degelijk mensen zonder wie ik Een weeffout in onze sterren nooit had kunnen schrijven. Als ik Esther, een vriendin die op haar zestiende overleed aan kanker, niet had gekend, was dit boek er nooit geweest. Maar Hazel is niet op Esther gebaseerd. Hazel is gebaseerd op Hazel.' 

Je hebt een keer in een interview gezegd dat je het huis waar je woonde in Amsterdam onmogelijk zelf zou kunnen huren. Stel dat je de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs wint, zou je dan overwegen om hier weer twee maanden te komen wonen?
'Op het moment is mijn vrouw in verwachting van ons tweede kind, dus in de nabije toekomst zit er geen transatlantische verhuizing in. Maar we houden allebei erg veel van Nederland, dus wie weet. Ik weet zeker dat we nog vaak, heel vaak, op bezoek zullen komen.'

Was Een Weeffout in onze sterren jouw favoriete boek van 2012? Breng dan hier tot en met 15 april je stem uit, dan maak je bovendien meteen kans op een Sony Reader.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.