Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Imagine Dag 9
18 APR 2013 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Film

Imagine Dag 9

Titel: Byzantium
Details:  118 minuten, regie: Neil Jordan, Ierland, 2012

Waar gaat het over? De twee zussen Clara (Gemma Arterton) en Eleanor (Saoirse Ronan) leiden een voortvluchtig bestaan. De een verkoopt haar lichaam voor geld, de ander is daar geen fan van en speelt voor wat centen af en toe piano in een bejaardentehuis. Ze stationeren in een kustplaatsje bij Wales, waar de oudste van de twee het pension van de sullige, onschuldige Noel ombouwt tot een bordeel. Nog iets: ze leven op mensenbloed en zijn een jaartje of 200 oud. Een geheim waar Eleanor maar lastig mee kan leven; ze wil haar verhaal aan iemand kwijt. Wanneer ze Frank (Caleb Landry Jones), een niet knappe en toch mooie ginger ontmoet, brandt ze los. Geheel tegen de eeuwenoude regels van vampieralliantie ‘The Brotherhood’ in, waar de twee als vrouwen sowieso al in een niet al te best daglicht staan. De gevolgen zijn onoverkomelijk.
                                                                    
Wat vonden we ervan? Regisseur Neil Jordan ontving vorige week tijdens de opening van Imagine de ‘Career Achievement Award’. Hij maakte eerder onder meer al The Crying Game, The Borgias maar ook Interview With the Vampire. Byzantium is net als laatstgenoemde een (mythologisch) verhaal over moordlustige bloedzuigers, maar toch komt deze film het best tot zijn recht als drama. De menselijke kanten van de twee hoofdpersonages grijpen aan, maar het vampieraspect is niet al te origineel. Wel is het een beetje gek dat de timide Eleanor na 200 jaar nog steeds hangt in een soort coming of age issue. Het pianostuk van haar tijdens de aftiteling speelt na de voorstelling nog lang en op repeat door in je hoofd. We laten bijna een traan, maar misschien is dit ook wel omdat we na vandaag een jaar zullen moeten wachten op Imagine 2014.
Cijfer: 7
Nog te zien op Imagine: Niet, maar vanaf juli wél in verschillende bioscopen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.