Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Imagine dag 8
17 APR 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

Imagine dag 8

Titel: Abductee
Details: 95 minuten, regie: Yudai Yamaguchi, Japan, 2013
Waar gaat het over?
Chiba wordt wakker met handen en voeten gebonden en een plastic zak over het hoofd. Hij weet de zak gelukkig op tijd kapot te maken en haalt een paar keer angstig adem. Naast hem ligt een tas, zijn telefoon en een sleutelbos (Buried, anyone?). In de tas zit een rotsblok, waar hij het touw om zijn polsen aan doorsnijdt. Bij het schaarse licht van een tl-lampje bekijkt hij de ruimte om zich heen; een dichtgelaste zeecontainer. Hij raakt in paniek en denkt aan zijn vrouw en dochter die hij al tien jaar niet meer heeft gezien. Als Chiba is uitgejankt, probeert hij te ontdekken waarom hij hier zit. Heeft het te maken met zijn gokschulden? Waarom zou iemand een vijftigjarige bouwvakker en voormalig manga-tekenaar anders ontvoeren? En wat heeft dat nummer op zijn pols in 's hemelsnaam te betekenen? Als de vrachtwagen waar zijn container op staat stopt, krijgt Chiba steeds meer antwoorden. De container wordt namelijk op een schip gehesen en daar krijgt Chiba buren die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, behalve dan dat ze ook ontvoerd zijn. Maar hoe deze one-location thriller afloopt, had niemand überhaupt ooit kunnen verzinnen. Nou ja, behalve regisseur Yudai Yamaguchi dan.

Wat vonden we ervan?

Héél spannend. Tenminste, de eerste 75 à 80 minuten. De spanning wordt goed opgebouwd, er is drama en we worden meegesleept in Chiba's paniekerige zoektocht naar antwoorden. We willen echt weten wat er toch aan de hand is. Oké, eerlijk is eerlijk; in het eerste deel zitten al wat overbodige verhaallijntjes. Chiba's manga-achtergrond is bijvoorbeeld misschien voor Japanse kijkers wel relevant, maar voegt in onze ogen niks toe. En waar haalt hij in een dichtgelaste zeecontainer genoeg papier vandaan om een complete mangastrip te tekenen? Kleinigheden; we eten nog steeds uit de hand van Yudai. Pas in de ontknoping van het verhaal gaat het mis, maar dan ook echt goed mis. We willen het uiteraard niet helemaal verklappen, maar stel je de teleurstelling voor die je hebt als iemand aan het eind van de film wakker wordt en het allemaal een droom was. Maar dan erger. We hadden deze film graag zien slagen vanwege de ijzersterke eerste helft, maar uiteindelijk verlaten we teleurgesteld de zaal.

Cijfer:
6,5
Nog op Imagine: Abductee draait helaas niet meer op Imagine, alleen fantasyfreaks raden we aan om op zoek te gaan naar andere manieren om deze film nog te zien.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.