Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Imagine dag 6: CJP Serveert
14 APR 2013 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Film

Imagine dag 6: CJP Serveert

Zaterdagmiddag, half een. Voor de zesde keer deze week steken we met het pontje richting Buiksloterweg het IJ over voor een bezoek aan Imagine. Vandaag extra speciaal, want CJP Serveert staat op het programma en dat betekent drie films, bier én bitterballen. Opdienen maar, we hebben er trek in.

Zaal twee op de begane grond is vandaag, inclusief blauwe loper, de thuishaven van CJP Serveert. Om kwart voor een begint het romantische Warm Bodies, na een korte pauze volgt anime Wolf Children en als afsluiter, tegen de avond, staat The Tall Man ons in het donker op te wachten. Drie films in uiteenlopende genres, waarvan er twee terug te vinden zijn in de top vijf publieksfavorieten tijdens Imagine. Wat verwachten de CJP’ers ervan? We duiken de rij wachtenden in en vragen het ze zelf.

De Haagse Bonny (22) is voor het eerst op CJP Serveert. ‘Ik kijk het meeste uit naar de eerste film, Warm Bodies’. Ze heeft twee mede-Hagenezen meegenomen, Thomas (23) en Guus (22). Zij kijken als zombiefans uit naar de dezelfde titel. ‘Is er een spreker, ja?’, vraagt Thomas als hij hoort dat er ook een host aanwezig is. Jep, een zombiekenner zelfs.

De zombiespecialist is professor Dan Hassler-Forest van Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zal de films vandaag voor ons inleiden en achteraf toelichten. Prijzenpakketen (Filmkaartjes! Merchandise! CJP-vriendenpassen!) worden weggegeven, Dan leidt de eerste film in en uiteindelijk wachten we in het donker op Warm Bodies.

Ken je About a Boy nog? De destijds kleine acteur (Nicholas Hoult) is opgegroeid en heeft in Warm Bodies een zombiehoofd(rol). In de ‘zom-rom-com’ speelt hij R (de rest van zijn voornaam kan hij zich als dode niet herinneren) die samen met zijn ‘doodgenoten’ op een vliegveld buiten de stad woont. Tijdens een tripje om voedsel (vlees, bloed en als culinair hoogtepuntje vooral hersenen) ontmoet hij Julie, waar hij a. het vriendje van opeet en b. bizar genoeg verliefd op wordt. Warm Bodies is een film over zombies, maar kan, zoals Dan van te voren al zei, het best niet gezien worden als zombiefilm. Wel is het een prima wegkijkende romantische komedie die meer is dan Twilight in een zombie-outfit, maar waar de regels van het ‘zombieïsme’ soms keihard overboord worden gegooid wanneer dat voor het verhaal beter uitkomt.

Na Warm Bodies en een korte plas-, drink-, snack- en frisseneushaalpauze betreden we opnieuw het CJP-fort voor de animatiefilm van vandaag. Wolf Children gaat over een vrouw die verliefd wordt op een wolfman waar ze vervolgens twee kinderen (slash snoezige puppy’s) mee krijgt. De moeder heeft er alles voor over om de kinderen in een veilige omgeving op te laten groeien tot wie ze zelf willen zijn. Na dertig minuten ben je vergeten dat je zit te kijken naar getekende personages, waar je intens van gaat houden tijdens de twee uur durende zit. Zoals Dan na de vertoning van de film zegt: 'Tekenfilms en strips worden in het Westen al gauw getypeerd als kinderlijk of juist geeky. Dat is in Japan niet zo.' En gelukkig maar, want deze anime is prachtig verfijnd met mooie details en een allerminst kinderachtige boodschap.

Tijdens de pauze in de boven-foyer, stoten we CJP’er Iris (29) aan die met haar vriend aan de bar staat te drinken. ‘Vandaag is erg leuk. Het zijn films die we zelf eigenlijk nooit kijken. Dit is een goede gelegenheid om dat eens wel te doen’. Houden we het nog wel vol? 'Ja hoor, de genres zijn erg verschillend waardoor ik benieuwd ben naar wat er nu weer komt', vertelt bezoekster Lieke (27).

Mochten de kijkers alsnog wat doezelig in hun stoelen gehangen hebben bij aanvang van de afsluitende film, dan heeft The Tall Man daar waarschijnlijk verandering in gebracht. In Cold Rock, een afgelegen, vervallen stadje verdwijnt kind na kind, vermoedelijk meegenomen door iemand die de burgers the tall man noemen. De bewoners en de politie zijn ten einde raad. Het zoontje van personage Julia (Jessica Biel) ontkomt ook niet aan de ontvoering en Julia komt in actie om het mysterie te ontrafelen. Regisseur Pascal Laugier wilde wellicht iets teveel vertellen, waardoor je op het einde niet zo goed weet wat je nou moet denken, maar gedurende de film blijf je toch benieuwd naar wie Jessica Biels personage nou is en wat de rollen van overige dorpsbewoners zijn. Een prima afsluiter voor vandaag.

De films zijn gespeeld, de bitterballen op en de biertjes gedronken. CJP Serveert hakte erin als het mes in de borst van een zombie, flitste voorbij met de snelheid van een stel dollende wolven en kende de veelzijdigheid van een mystieke thriller die je hoofd op hol laat slaan.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.