Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Imagine Dag 5
13 APR 2013 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

Imagine Dag 5

Titel: My Amityville Horror.
Details: 88 minuten, regie: Eric Walter, VS, documentaire. 
Waar gaat het over? De plaats 'Amityville' komt je ongetwijfeld bekend in de oren, vanwege een van de vele films die erover gemaakt zijn. In 2005 kwam de laatste uit, waarin Ryan Reynolds de rol speelde van George Lutz. Deze George verhuist met zijn vrouw en kinderen naar een enorm huis, wat geweldig lijkt maar al snel een stuk minder aantrekkelijk wordt door alle paranormale toestanden die er plaatsvinden. Cold spots op verschillende plekken in het huis, rondwarende geesten, bedden die op en neer springen; you name it. Dat hele verhaal is niet uit de lucht gegrepen, maar gebaseerd op ware gebeurtenissen. Zegt althans de echte George Lutz, die het in 1975 allemaal meemaakte. Nu, bijna 40 jaar later, wil regisseur Eric Walter wel eens de waarheid weten. Want is het écht gebeurd, of waren het verhalen van een familie met iets teveel fantasie? De focus van zijn docu ligt op Danny, een van de (stief)zonen van George. Danny weet het zeker: het is allemaal echt. En hij heeft eigenlijk helemaal geen zin om ons te overtuigen van zijn gelijk. 
Wat vonden we ervan? Intrigerend. Maak maar eens een documentaire waarvan de hoofdpersoon je duidelijk helemaal niet wil helpen met je missie. Danny Lutz is, ook nu nog, een boze man. Nee, maak daar maar een woedende man vol wrok van. Hij gaat zichtbaar stralen als hij vertelt dat George inmiddels is overleden, want hij had een enórme hekel aan zijn stiefvader. Stukje bij beetje komen de anekdotes over de paranormale gebeurtenissen naar boven. Hij vertelt het met overtuiging, je wíl hem ook geloven. Maar hoe meer de film vordert, hoe meer je als kijker gaat twijfelen. Laura DiDio, de reporter die toentertijd als enige verslag mocht doen van wat de familie meemaakte, stelt nu ook de nodige kritische vragen aan Danny. Eveneens zit hij tegen te stribbelen bij een psychiater en is er een psychologe, die haar licht op de situatie probeert te laten schijnen. Uit al die gesprekken komt naar boven dat Danny sowieso een ontzettend vervelende puber was, die zijn stiefvader het liefst dood wilde en hem ook de schuld geeft van alle vliegende meubels en voorbijschietende entiteiten. George stond ervoor open en het is helemaal niet zo gek om te zeggen dat Danny, toentertijd pas 10, door de overtuigende George 'herinneringen' in zijn hoofd heeft zitten die helemaal niet waar zijn. Maar hoe triest is het, als deze man, die zichzelf nog steeds ziet als 'The Amityville Kid', zijn hele bestaan heeft gebouwd op een verhaal dat niet waar is? Je zou bijna hopen dat er echt een geest rondwaart. Het is aan het einde van deze film alleen verrekte lastig om dat nog te geloven. 
Cijfer: 7. 
Nog op Imagine: 15 april, 19:55 uur.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.