Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een heel lijstje wonderkinderen
16 APR 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

Een heel lijstje wonderkinderen

1. Jongste Nobelprijswinnnaar
William Lawrence Bragg (UK) won in 1915 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn onderzoek naar de diffractie van Röntgenstraling in kristallen. Wat diffractie precies is, kun je hier lezen. William was 25 (plus acht maanden en tien dagen), net afgestudeerd en werkte als onderzoeksassistent voor… zijn vader. Dat was niet de eerste keer. Toen William vijf was, experimenteerde zijn vader al op hem met röntgenstralen. William was namelijk van zijn driewieler gevallen en had een arm gebroken. Zijn vader heeft hem even doorgelicht en daarmee werd William ook het eerst gedocumenteerde geval van medisch gebruikte röntgenstraling. Even afgezien van het feit dat Thomas Heerma van Voss geen natuurkundige is, zou hij alles op alles moeten zetten om deze prestatie te evenaren. Wat betreft de Nobelprijs voor de literatuur heeft hij echter wel nog even; de jongste winnaar van die prijs is Rudyard Kipling (die Jungle Book schreef, inderdaad), hij was 42.
 
2. Jongste kunstenaar met een expo ooit
‘Dat kan mijn kind van vier ook.’ Meestal is deze uitspraak over moderne kunst klinkklare onzin, maar niet als meneer en mevrouw Andre hem bezigen. Het werk van hun dochtertje, Aelita Andre, werd al toen het meisje vier (!) jaar was geëxposeerd in een New Yorkse galerie. Daar bleef het niet bij; één van haar werken werd voor maar liefst 24.000 euro geveild. In de galerie gaan de werken voor drie- tot negenduizend euro van de hand. Helaas lijkt het er vooralsnog niet op dat we het werk van Aelita binnenkort ook in Nederland kunnen bewonderen. De directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, vindt het bijvoorbeeld maar niks.
 
3. Jongste uitvinder ooit
Ook de jongste houder van een patent was slechts vier jaar, toen hij in 1989 zijn claim to fame deed. John J. Stone Parker vond een apparaatje uit dat voorkomt dat ijsblokjes tijdens het drinken tegen je lippen aankomen. Nee, John is niet de uitvinder van het rietje. Dat bestaat al wel wat langer. Josh heeft het patent op een rond stukje hard plastic met zes armpjes, dat je tot halverwege de beker duwt. Tsja, het is niet de oplossing voor de voedselschaarste in de wereld, maar toch best knap voor een vierjarige. Jammer dat Josh niet door is gegaan op hetzelfde pad: vooralsnog is dit de enige uitvinding die we van hem terugvinden in de patentendatabase.
Daarbij willen we nog twee uitvinders eervol vermelden. In 1642 (!) bouwde de toen negentienjarige Fransman Blaise Pascal de eerste werkende mechanische rekenmachine en in 1824 vond Louis Braille het brailleschrift uit. Op zijn vijftiende.
 
4. Jongste Oscarwinnaar ooit:
Negen jaar en 135 dagen, zo oud was Quvenzhané Wallis toen ze vorig jaar als jongste ooit genomineerd werd voor een Oscar in de categorie Beste Actrice. In hetzelfde jaar werd de oudste genomineerde acteur/actrice ooit bekend gemaakt, Emmanuelle Riva (85). Maar het gaat hier natuurlijk om de jongste winnaar in de categorie beste acteur/actrice ooit. Ook dat was een vrouw, mannen worden blijkbaar pas op latere leeftijd serieus genomen. Marlee Matlin heet ze en toen ze in 1986 een Oscar won voor haar rol in Children of a Lesser God, was ze eenentwintig. Wat die prestatie nog bijzonderder maakt, is dat het haar speelfilmdebuut was. Oh, en Marlee is doof. Een voordeel van die handicap is dat ze voor zo ongeveer elke rol van een dove vrouw  gevraagd wordt. Check deze lijst maar eens, je hebt haar zeker weten een keer op tv of in een film gezien. Overigens zijn er in de categorie beste bijrol wel jongere winnaars, sorry, winnaressen.

5. Jongste winnaar Libris Literatuurprijs
Voor Nederlandse schrijvers zijn de Libris  en AKO literatuurprijzen de belangrijkste van het jaar. In 2003 werd de Libris Literatuurprijs gewonnen door de toen 27-jarige Abdelkader Benali. Net als Thomas publiceerde Abdelkader zijn eerste roman op zijn negentiende, al was het nipt: een maand later mocht hij twintig kaarsjes uitblazen. Abdelkader ontving de Libris Literatuurprijs voor zijn tweede boek, De Langverwachte, dus de vooruitzichten zijn goed voor Thomas.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.