Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
DJP, het volledige verslag
17 APR 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

DJP, het volledige verslag

John Green is de grote winnaar bij de uitreiking van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Hij ontvangt zowel de juryprijs voor het beste vertaalde boek als de juryprijs voor Eeen weeffout in onze sterren. Tenminste, virtueel. John Green bedankte Nederland via een videoboodschap. Hij kon helaas niet overkomen uit Indianapolis, omdat zijn vrouw op het punt staat te bevallen. Anders had hij het zeker gedaan, dat blijkt wel uit het interview dat we een paar dagen geleden met hem hadden. Philip Huffs Niemand in de stad werd door de jury gekroond tot het beste Nederlandse boek. Ook met hem hadden we een paar dagen geleden een interview trouwens, al ging dat over zijn nieuwe boek.

'Ontmoet de pers'
De uitreiking was een mooi, maar bescheiden feest in de Utrechtse Hogeschool voor de Journalistiek. Mark Rutte zou trots op DJP kunnen zijn. De, eerlijk is eerlijk, niet al te glamoureuze collegezaal is een stuk minder sfeervol dan het theaterzaaltje van vorig jaar. Maar waar toen de vijftien- tot dertigjarigen nog op twee handen te tellen waren (inclusief ondergetekende en de heren van Chef Special), namen nu studenten Journalistiek de helft van het auditorium in beslag waar de prijzen werden verdeeld. Dat kwam waarschijnlijk doordat de uitnodiging expliciet vermeldde ‘ontmoet de pers’ in plaats van ‘ontmoet de crème de la crème van de Nederlandse literatuur’ en een deel van het programma ook direct op hen was toegespitst. Hoe dan ook, 'de doelgroep was in grote getalen aanwezig'.

Euro Disney
Zarayda Groenhart (ex-BNN) is de presentatrice van dienst. Ze opent het bal met twee verrassende mededelingen. De eerste is dat ze haar spreekkaartjes nergens kon uitprinten op deze school en dat ze dus een beetje zenuwachtig is. Ten tweede heeft ook zij ooit een literatuurprijs gewonnen. Op de basisschool schreef zij zo’n mooi gedicht over ‘Thuis’ dat ze met de hele familie naar Euro Disney mocht. Aangezien één van de kankerpatiënten in John Greens boek haar laatste wens gebruikte om naar Disneyworld te gaan, lijkt ons dat een mooiere prijs dan die € 15.000,-. Toch zegt Zarayda volgend jaar zelf hier te willen zitten, ‘met het een of ander’. Wordt vervolgd, zo vangen wij her en der op.

Collegetour
Goed. Na Zaraydas inleiding is het tijd voor de reden dat de zaal niet alleen gevuld is door boekenbonzen en schrijvers met hun gasten. In het programma is namelijk een mini-collegetour opgenomen. Twee studentes ondervragen drie schrijvers die vroeger zelf op de banken van de School voor Journalistiek zaten: Joris van Casteren, Murat Itsik en Ane-Gine Goemans, die met Glijvlucht vorig jaar de juryprijs in de wacht sleepte. Tegen het einde van een interessant gesprek over het nut van journalistieke vaardigheden voor romanschrijvers en een paar zeer bruikbare tips voor toekomstige schrijvers (‘Lees De wil en de weg van Jan Blokker, On Writing van Stephen King en schrijf veel korte verhalen’, aldus Murat), begint de zaal wat onrustig heen en weer te schuiven. De spanning loopt op. Ook de studenten willen nu gewoon weten wie die cheques mee mogen nemen. Zarayda gooit ook nog even wat extra olie op het vuur door in haar hoekje een zwaar object om te stoten en zich daarvoor uitvoerig te verontschuldigen.

'Dit is John Greens beste boek'
Na de collegetour roept Zarayda juryvoorzitter Annemarie Terhell op het podium. Die houdt ons nog langer in spanning, want ze staat uitvoerig stil bij alle genomineerden. Het is pas de categorie beste vertaalde boek, maar naast ons schuift Hanneke Hendrix (‘Hoe zou jij je voelen als je te horen krijgt dat je als één van de vijf personen vandaag kans maakt op 15.000 euro?’ En ja, we hebben een interview van een paar dagen oud) nog wat verder naar het puntje van haar stoel. Nog voor de laatste zin van het juryrapport (lees ze hier) is uitgesproken barst het auditorium al los in luid applaus: John Green heeft gewonnen en dat snapt iedereen. De Engelse uitgave van Een weeffout in onze sterren is niet voor niks door de New York Times tot beste boek van 2012 gekroond. John zal later dus ook de publieksprijs winnen.
Annemarie zegt daar na de uitreiking nog over: ‘Ik sluit me volledig aan bij wat de uitgever net al zei: John Green is een van de beste young adult-schrijvers van dit moment. En Een weeffout in onze sterren is zijn beste boek tot nu toe, het was ook mijn favoriet. Er zijn weinig boeken die mij tot huilen aanzetten, maar bij deze kon ik het niet tegenhouden. Toch heb ik voor de publieksprijs zelf op PAAZ gestemd, omdat ik dat een heel belangrijk boek vond. Iedereen is tegenwoordig expert op het gebied van kanker, maar niemand leert ons hoe je psychische ziektes kunt herkennen. Welke gedachtepatronen je hebt. Naast dat het een heel goed boek is, lijkt me dat belangrijk voor jongeren om te weten.’

'Het was een unaniem besluit’
Dan is het tijd voor de categorie beste Nederlandse boek en het auditorium zindert nu werkelijk van de spanning. Opnieuw gaat Annemarie alle genomineerden langs en opnieuw is drie zinnen voor het einde van het rapport al duidelijk wie de prijs op mag halen: Philip Huff. Na het luide applaus wil Annemarie haar zin toch graag nog even afmaken: ‘de gedroomde winnaar’. Philip reageert daar tegenover ons op: ‘Het stemt me nederig dat ik deze prijs heb gewonnen en het is heel fijn, maar er zijn zoveel dubbeltjes die de goede kant op moeten vallen tijdens zo’n jury-overleg. Misschien is mijn boek net het boek dat toevallig het gesprek op gang brengt. Ik denk nu echt niet dat ik de beste schrijver ben.’
Als we Annemarie aanklampen na de uitreiking blijkt dat hij echt niet zo bescheiden hoeft te zijn. ‘Het was een unaniem besluit’, vertelt ze. ‘Er waren dit jaar heel weinig inzendingen uit de jeugdliteratuur. Van de tachtig romans, waren er achttien gepubliceerd als young adult. Hoewel het, terecht, gepubliceerd is als ‘volwassen literatuur’ heeft Philip echt een boek geschreven voor jonge mensen. Bovendien is het uitmuntend geschreven, dus we waren heel blij dat dit ertussen zat. Het beste vertaalde boek kiezen, koste veel moeite, maar na de inventarisatie van de Nederlandse shortlist was al heel snel duidelijk dat Niemand in de stad de voorkeur had van iedereen.’

'Ik heb een vriendin van me een iPad beloofd'
Bam. Die kun je in je zak steken Philip, naast die flinke cheque. Daarover gesproken, wat ga je eigenlijk met het geld doen? ‘Ik ga nu niet ineens gekke dingen kopen’, lacht Philip. ‘Ik kan leven van mijn schrijven is mijn prijs. Net zei ik nog tegen Murat; dat het publiek mij in staat stelt om te kunnen schrijven, is mijn publieksprijs. Ik keer mezelf per maand een vast bedrag uit van de opbrengst van mijn boeken en dat bedrag wordt ook nu niet hoger. De prijs stelt me alleen in staat langer door te gaan met schrijven. Nou ja, ik heb wel een vriendin van me een iPad beloofd voor haar verjaardag, dus dat kan ik nu wat gemakkelijker realiseren. Je mag het wel opschrijven, bij dezen staat dat cadeau vast.’

Met die woorden zet Philip nog even zijn handtekening het ons exemplaar van Niemand in de stad, dat alle aanwezigen, naast Een weeffout in onze sterren, mee naar huis kregen. Zo won uiteindelijk iedereen op de uitreiking van de Diroraphte Jongeren Literatuur Prijs.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.