Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De ene zombie is de andere niet
25 APR 2013 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Film

De ene zombie is de andere niet

Het genre is dus al breed, maar kent ook zijn regeltjes. Zo schreef Max Brooks het zeer geloofwaardige The Zombie Survival Guide. Volgens hem ontstaat een zombie pas op het moment dat een mens geïnfecteerd raakt met een virus. Dan volgt de dood en binnen 23 uur transformeert het lichaam in het mensverslindende monster. Daarnaast leerde zombiemeester/regisseur George A. Romero ons de onvergetelijke quote 'Removing the head or destroying the brain' . En bijt de zombie jou, dan word je net als hij.

Allemaal leuk en aardig die theorieën, maar variatie in zombiesoorten is ruimschoots terug te vinden in de filmwereld. We raden je er wat aan die elk hun eigen draai aan het Zombiïsme geven.

Dead Snow (2009)
Over de film: Studenten. Vakantiehuisje. Verlaten omgeving.
Zombiesoort: Wat kan er erger zijn dan zombies? Nazi-zombies. Staan regelmatig op uit de sneeuw. Since 1945.

The Crazies (2010)
Over de film: De bewoners van een afgelegen plaatsje in Kansas raken langzamerhand vergiftigd. There’s something in the water, baby.
Zombiesoort: Intelligente wezens die nog herinneringen bezitten en zelfs weten hoe ze wapens kunnen gebruiken. Vallen onder de categorie geïnfecteerden. Dit zijn mensen die (nog) niet zijn overleden voordat ze zombiegedrag begonnen te vertonen en dus ‘alleen maar’ lijden aan een ziekte.

28 Days Later (2002)
Over de film: De shit hits the fan wanneer een chimpansee een dierenrechtenactivist bijt. 28 dagen later wordt hoofdrolspeler Jim wakker in een uitgestorven ziekenhuis, midden in het net zo uitgestorven Londen.
Zombiesoort: Rennend. Heel snel, net atleten. Ook geïnfecteerden (door het virus met de naam Rage).

Zombi 2 (1979)
Over de film: Wanneer een stel mensen op een eiland arriveert, blijkt dat de bevolking wel heel gelijkgestemd aan het raken is.
Zombiesoort: Voodoo. Mens behekst dood lichaam, lichaam komt tot leven. Als we de Caribische folklore mogen geloven, is het bij deze soort allemaal begonnen. Ver voor de popcultuur het fenomeen oppikte.

Braindead (1992)
Over de film: Daar hebben we de aap weer. Aap bijt vrouw, vrouw gaat dood. Oh wacht, toch niet.
Zombiesoort: De aangerichte schade wordt vooral heel gedetailleerd in beeld gebracht. Gore van de bovenste plank. Veel bloederiger (goede) zombiefilms zijn er weinig.

Night of the Creeps (1986)
Over de film: Een stel aliëns laat per ongeluk vanuit de ruimte iets vallen op de dan nog vredige wereld. Jaren later ontdekken twee tieners een ingevroren lichaam. Dood, denken ze.
Zombiesoort: De zombificatie wordt gedaan door aliens. Slijmerige slangetjes die het lichaam via de mond inkruipen, doden en weer op hun eigen manier in werking zetten.

Versus (2000)
Over de film: Op aarde zijn 666 geheime poorten naar een andere wereld te vinden. Open er een en een speciale kracht komt je tegemoet. Poort 444 bevindt zich in Japan en heet niet voor niets The Forest of Resurrection.
Zombiesoort: Onder meer samurai-zombies, zwaar geïnspireerd door Satan en co.

Resident Evil (2002)
Over de film: In het lab van The Umbrellla Corporation ging iets niet helemaal goed. Het door mensen gecreëerde T-virus leidt tot een zombie-uitbraak. Eigen schuld.
Zombiesoort: Zombies in de vorm van mens, plant en dier. Ontstaan uit een typisch wetenschappelijk slippertje.

Black Sheep (2006)
Over de film: Iets met genetische manipulatie op dieren en een ongewenst resultaat.
Zombiesoort: Schapen om te lachen. Eigenlijk onacceptabel onder zombie-experts want, kom op, dieren met zombietrekjes zijn niet serieus te nemen.

[REC] (2007)
Over de film: Een journalist en cameraman sluiten zich een nachtje aan bij een brandweerteam. Samen rukken ze uit naar een flatgebouw waar iets niet helemaal snor zit.
Zombiesoort: Demonisch. Zombie-oorsprong begint bij een priester die een en ander uit dacht te drijven bij een flatbewoner. Verspreidt zich vervolgens wel op de gangbare manier (bloedcontact door bijten).

Fido (2007)
Over de film: In de jaren vijftig van een ander universum worden zombies ingezet om klusjes te laten doen. Van melk bezorgen tot het huishouden. Handig!
Zombiesoort: De aandoenlijke knuffelzombie. Tenminste, zolang hij z’n halsband om heeft, want het eten zit toch in de aard van het beestje.

Deadgirl (2008)
Over de film: Twee tieners ontdekken in een verlaten psychiatrische inrichting een vastgeketend meisje dat dood blijkt te zijn. Ze ademt nog wel.
Zombiesoort: Niet de levende dode is in deze film het monster, maar de viezeriken die haar opsluiten en de ziekste dingen in hun hoofd halen.

Warm Bodies (2013)
Over de film: R leeft samen met andere ondoden op een verlaten vliegveld. Tijdens een hersenmaaltijd ontmoet hij een levend meisje dat hij op een voor hem nieuwe manier wel ziet zitten.
Zombiesoort: Een zombievariant met een warm hart, goede muzieksmaak en het talent om de drang om te eten te onderdrukken. Uitgerukte hersenen gaan hier hand in hand met romantiek.

Warm Bodies draait nu in de bioscoop. Met je CJP-pas krijg je tot €2,- korting op je kaartje. Ontvang nu ook 10% korting op dvd’s bij onafhankelijke platenzaken.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.