Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
5 Boeken voor Het Rijksmuseum
14 APR 2013 • Door Norbert Pek • Meer blogs over Expo

5 Boeken voor Het Rijksmuseum

Het kan niemand ontgaan zijn: na een verbouwing van 10 jaar (een periode waarin je de middelbare school én een vervolgstudie kan afronden) is het Rijksmuseum weer geopend. De nationale en internationale pers schalde de loftrompet en deelde hoge waarderingen uit voor het gebouw en de collectie. Het is natuurlijk grote weelde: De Nachtwacht, het Joods Bruidje, het Melkmeisje, het Zelfportret van Vincent van Gogh en veel meer onder één dak. Je weet haast niet waar je moet beginnen. Alhoewel. Een bezoek aan het Rijksmuseum begint eigenlijk thuis. CJP tipt 5 boeken die je gelezen moet hebben voordat je naar het Rijksmuseum gaat. Zodat de kunstwerken nog meer waarde en achtergrond krijgen. Maar natuurlijk ook omdat het boeken zijn die met veel plezier gelezen kunnen worden. Daar komen ze:

1. E.H. Gombrich – The Story Of Art

Wat De Wereld Van Sofie is voor de filosofie, is The Story of Art voor de kunst. Gombrich bewijst dat kunst geen gortdroge opsomming van feiten hoeft te zijn. Hij schrijft op een levendige, toegankelijke manier over alles wat hem fascineert in de kunstwereld.  En dat is veel, verspreid over vele eeuwen. The Story of Art is een standaardwerk dat al miljoenen keren is verkocht. Omdat de mix van enthousiasme en kennis aanstekelijk werkt.
 
2. Typex – Rembrandt
Mogelijk ken je Typex van het tijdschrift OOR, en anders is dit een onvergetelijke kennismaking.  De illustrator heeft zich drie jaar ingeleefd in Rembrandt en dat heeft de graphic novel Rembrandt opgeleverd. Het dramavolle bestaan van de schilder is opgedeeld in net zo zorgvuldige als spannende tekeningen. Typex toont Rembrandt zoals hij hem zit. Preview? Hier staat het eerste hoofdstuk online. Overigens zijn we ook niet te beroed om De Kleurenkladder van Suske en Wiske over Van Gogh aan te raden.
 
3. Marion van de Coolwijk e.a. – Het Grote Rijksmuseum voorleesboek
Echt niet alleen voor je jonge broertje/zusje/neefje/nichtje dat mee wil naar het Rijksmuseum. Want voor dit boek zijn de beste kinderboekenschrijvers van Nederland en Vlaanderen opgetrommeld en voor een schilderij van het Rijksmuseum gezet. Die lieten hun fantasie heerlijk op hol slaan. Want waar gaat het jongetje dat door de Nachtwacht rent eigenlijk naar toe? Waarom is de bedreigde zwaan van Jan Asselijn eigenlijk zo boos? Deze 25 verhalen brengen beroemde kunstwerken op bijzondere wijze tot leven. Daar genieten ook volwassenen van.
 
4. Gijsbert van der Wal – Wijd Open Ogen
‘Stukken over kunst en kijkplezier’ is de ondertitel van deze essaybundel van journalist en kunsthistoricus Gijsbert van der Wal. Daarin willen we ‘plezier’ extra dik onderstrepen, want de schrijver laat zie hoe kunst je leven – inderdaad – plezieriger kan maken. Van der Wal heeft een verrassende blik op kunst. Hij leert je bekende werken opnieuw bekijken en onbekender werk ontdekken. Wijd Open Ogen levert veel leesplezier op.
 
5. Bert Natter -  Het Rijksmuseum Kookboek
Neem een meesterkok, zet hem voor een 17e eeuws schilderij uit Het Rijksmuseum en laat hem er een gerecht bij koken. Wat een goed idee, en schrijver Bert Natter voerde het in 2004 uit. Zo keek Pascal Jalhaij naar het Vanitasstilleven van Jan Lievens, waardoor hij werd geinspireerd tot een mille-feuille van dungesneden appel met gemarineerde makreel en een vinaigrette van yoghurt met rode bietjes. Die recepten staan in dit prachtig geillustreerde boek. Natter gaat ook in op de herkomst van de ingrediënten en de etiquette en de eetcultuur van de Gouden Eeuw.
 
Mochten vrouwelijke bezoekers trouwens niet weten welke kleren ze aanmoeten, dan hebben wij een best goede suggestie voor ze.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.