Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Shortlist DJP bekend
27 MRT 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

Shortlist DJP bekend

Totdat de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs in 2010 (toen heette het nog Grote Jongerenliteratuur Prijs) het licht zag, waren boekenprijzen vrij grijze aangelegenheden. Een groep van wijze oude mannen en vrouwen bepaalde over het algemeen wat in hun ogen het beste boek van het jaar was en daardoor zagen mensen tussen de vijftien en dertig jaar hún helden zelden een literatuurprijs winnen. Dat moest maar eens afgelopen zijn.

Stem en win
De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs bestaat eigenlijk uit drie prijzen. Naast de juryprijzen voor het beste Nederlandse en beste vertaalde boek, is er een publieksprijs waar genomineerden uit beide categoriën kans op maken. Jij kunt dus bepalen welke van onderstaande schrijvers er bij de uitreiking op 16 april met € 15.000,- vandoor gaat. Stemmen kan hier en je doet het niet voor niks, want onder de stemmers wordt een dikke vette Sony Reader™ verloot. Even snel je favoriete schrijver steunen dus!

Genomineerden Nederlandstalig
De verjaardagen – Hanneke Hendrix
Dorst – Esther Gerritsen
Niemand in de stad – Philip Huff
Paaz – Myrthe van der Meer
Strak blauw – Renée van Marissing

Genomineerden vertaald
De schoenen van mijn broer – Ali Lewis / vertaler: Marjet Schumacher
Een weeffout in onze sterren – John Green / vertaler: Nan Lenders
Herinneringen van een denkbeeldig vriendje – Matthew Dicks / vertaler: Ineke van Bronswijk
Het ware verhaal van het monster Billy Dean – David Almond / vertaler: Annelies Jorna
Mr Gwyn – Alessandro Baricco / vertaler: Manon Smits

Opvallend
Zowel Philip Huff als John Green weten hoe het voelt om genomineerd te worden voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs; het gebeurde ze al eerder, in 2010. Sterker nog, ook in 2011 haalde een boek van John Green de lijst met genomineerden. John scoort dus al zijn derde nominatie in vier jaar. De publieksprijs heeft hij echter nog nooit gewonnen. Die bestond in 2010 überhaupt nog niet en in 2011 kreeg Ernest van der Kwast (Mama Tandoori) de meeste stemmen. In 2012 mocht onze eigen ex-columnist Arjen Lubach (Magnus) de publieksprijs ophalen. We houden onze favoriet voor dit jaar nog even geheim, maar John Green verdient sowieso wat extra stemmen of niet?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.