Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Museum van de maand: Den Haag
28 MRT 2013 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Expo

Museum van de maand: Den Haag

Voordat Hendrik Petrus Berlage in 1934 onze wereld verliet, ontwierp hij nog één groot werk: het gebouw van het Gemeentemuseum Den Haag, dat in 1935 haar deuren opende. En die deuren staan nog steeds open. Inmiddels is het 2013 en zitten we op een zonnige doch koude voorjaarsdag in bus 24 richting het Gemeentemuseum. Aan het einde van de Stadhouderslaan doemen de twee torentjes die bij het gebouw horen al op. We lopen langs een paar mooie vijvers over de royale voetpaden naar een van de ingangen van het art-decogebouw.

Nadat we eerst met een onbevangen blik de kaartcontrole doorgaan, om vervolgens gelijk verdwaald een rondje te lopen in het Grand Café, haasten we ons terug naar de ingang voor een plattegrond. Er zijn hier veel verschillende ruimtes waar je het overzicht zonder kaart makkelijk kwijtraakt. Het museum telt momenteel dertien tentoonstellingen, sommige doorlopend, anderen tijdelijk. De kaart laat zien dat het gebouw bestaat uit twee verdiepingen, waarvan de kelder wegens een toekomstige tentoonstelling niet toegankelijk is, een tal genummerde ruimtes, twee museumwinkels (o.a. die van het Mauritshuis dat hier samen met honderd kunstwerken tijdelijk logeert) en een mooie binnentuin waar je in het échte voorjaar lekker in de zon kunt chillen.

Een van de tijdelijke tentoonstellingen tijdens ons bezoek, is die van Fransman Gustave Caillebot. In de vele kamers die deze expo in beslag neemt, waan je jezelf in het Parijs van de negentiende eeuw. Caillebot combineerde schilderkunst met fotografie en wordt om zijn vernieuwende werken door het museum bestempeld als een vooruitstrevende impressionist. In de aangrenzende filmzaal zien we dat Caillebot in een hooggelegen appartement woonde, vandaar dat veel van zijn werk vanuit een hoog standpunt geschilderd of gefotografeerd is.

Het museum geeft onderdak aan kunst uit vier eeuwen, dus leren we vandaag een hoop. Over 3D-foto’s uit de negentiende eeuw, Jan Steen en zijn humoristische schilderijen en hoe Venetiaans draadglas in de zeventiende eeuw gemaakt werd. In de Mondriaan & De Stijl Vleugel wordt dieper ingegaan op de grote invloed die Mondriaan en Theo van Doesburg op de Westerse samenwerking hebben gehad. Zonder De Stijl (de kunstbeweging die vernoemd is naar het in 1917 opgerichte tijdschrift) hadden Westerse woningen, straten en steden er heel anders uitgezien.

Na Mondriaan zien we vandaag werk van nóg meer grote namen (Picasso, Rembrandt, Van Gogh), nemen we een letterlijk kijkje in de keuken van een poppenhuis uit 1745 en drentelen we rond met een koptelefoon tijdens een audiotour. Na de drukbezochte ruimtes van de tour komt er een letterlijke highlight voorbij: Het wonder van Delfts blauw. Het is hier redelijk donker met alle focus op de magisch verlichte vitrines die vol staan met aardewerk. De zogenoemde Stijlkamers waar deze expo staat, doen chique aan met hun houten vloeren, gouden details en met bloemen beschilderde muren. Een mooie voorstelling om de dag mee af te sluiten, voordat we straks onze ogen weer blootstellen aan de zonverlichte buitenwereld.

Het Gemeentemuseum biedt nog veel meer dan we hier voor je uit de doeken kunnen doen, dus ontdek zelf wat er verder allemaal te zien is. Grijp je CJP-pas en bereid je voor op een veelzijdig dagje kunstsnuiven op vele plekken in verschillende tijden.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.