Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wie is hier nou de cyborg?
26 FEB 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

Wie is hier nou de cyborg?

Vrijdag 1 maart begint eindelijk de STRP Biënnale 2013. We verheugen ons al maanden op het duistere nachtprogramma, maar de City of Cyborgs expo overdag, in de grote hal van het Klokgebouw in Eindhoven, spreekt misschien nog wel meer tot de verbeelding.

Wat is een cyborg?
De 'officiële' (Wikipedia) definitie van een cyborg is ‘een fysieke samensmelting van mens en machine’. Denk aan: mensen met een bionische hand, een oogimplantaat dat allerlei informatie over je omgeving op je netvlies projecteert of een romp op rupsbanden. Om maar even de meest voorkomende cyborgs op te noemen. Er zal misschien een tijd komen dat iedereen een ingebouwde OV-chip heeft, maar vooralsnog weet dus bijna niemand hoe het voelt om een cyborg te zijn. Het lijkt erop alsof STRP daar verandering in gaat brengen. Of hebben we het helemaal mis en zijn alle mensen tegenwoordig feitelijk al cyborgs?
Wij bekeken een aantal onderdelen van City of Cyborgs die je volgens ons beslist niet mag missen, omdat ze onder andere het best antwoord kunnen geven op die laatste vraag. Plus: één van die onderdelen is een gast die zich voortbeweegt op enorme mechanische spinnenpoten!!!

Gustav Hoegen – Animatronics
Heb je de film Prometheus gezien? Als het antwoord ‘nee’ is, mag je je nu even kort schamen, de film kijken en daarna pas terugkomen.

Hoi. Toffe film hè? Hoe vet waren die hoofden gemaakt van butler David en de alien die ze vinden? Nederlands staaltje vakmanschap van Gustav Hoegen. Hij is een expert op het gebied van animatronics, robots die bewegen alsof het levende wezens zijn. Er is dus per definitie geen sprake van een fysieke samensmelting van mens en machine, maar zijn robots zien er zó menselijk uit (en hebben in bepaalde gevallen een hoge aaibaarheidsfactor) dat we je deze niet als tip willen onthouden.
Cyborg gehalte: één Terminator. Wie is hier de cyborg? Niemand.

Stelarc - Exoskeleton
Dit is wat ons betreft toch wel het hoogtepunt van cyborgkunst. Dat mag ook wel, want Stelarc schijnt de ‘godfather’ van de cyborgkunst te zijn. Hij transplanteerde een paar jaar geleden bijvoorbeeld een reserveoor op zijn arm. Categorietje ‘geniale gek’ dus. Net als Dr. Octopus uit Spiderman eigenlijk (zie video, alle video's zijn trouwens echt de moeite waard). De vier pneumatisch aangedreven, metalen tentakels die vergroeid waren met zijn rug, hebben bij ondergetekende veel indruk gemaakt in de tijd dat hij al duimend tekenfilms keek. Hoe vet zou het zijn als je allemaal hulpstukken aan je lichaam hebt, die je kunt besturen zonder er over na te denken? We gaan het meemaken, Stelarc geeft op de openingsavond van STRP namelijk een demonstratie van Exoskeleton. De zespotige superspin zelf besturen zit er dus helaas niet in.
Cyborg-gehalte: vier Terminators (uit vier). Wie is hier de cyborg? Gij.

Revital Cohen - The Immortal
Dictators en alchemisten zoeken al duizenden jaren naar een manier om onsterfelijk te worden. In theorie zou dat kunnen, als je het menselijk lichaam zou vervangen door een vervangbaar materiaal en op de een of andere manier de hersenen werkend houdt. Het eerste deel is inmiddels gelukt. Op STRP staat de installatie The Immortal van Revital Cohen. In een gesloten circuit van medische apparaten wordt bloed en zuurstof rondgepompt. Kwestie van nog een paar draadjes extra, een vrijwilliger die zijn brein wil afstaan en ze schrijft wereldgeschiedenis. Wie biedt zich aan?
Cyborg gehalte: drie Terminators (vier als iemand zijn brein afstaat) Wie is hier de cyborg? Niemand.

Jordi Puig - A-ME
Ok, dit is even een lastige om uit te leggen. Jordi Puig heeft een installatie gemaakt waarbij je als een kersverse neurochirurg een herinnering kunt toevoegen aan een kunstmatig brein. Hoe dat precies werkt, wordt hier wel duidelijk. Met het instrument dat je in je handen hebt om een herinnering toe te voegen, kun je in het brein ook een herinnering aanklikken die iemand anders heeft toegevoegd en daar naar luisteren of kijken. Leuk om te doen, maar de gedachte erachter is nog interessanter: zijn we met zijn allen niet één grote cyborg, met één gedeelde virtuele hersenpan waar we via sociale media continu onze herinneringen aan toevoegen?
Cyborg gehalte: twee Terminators. Wie is hier de cyborg? Wij allemaal.

Marnix de Nijs – Hovering Strijp-S
Nergens kun je een beter beeld van het STRP-terrein krijgen dan in de installatie Hovering Strijp-S. Je klik jezelf als het ware aan een apparaat dat rond kan draaien en tegelijkertijd worden er beelden op de muur voor je geprojecteerd van het festivalterrein. Door de samensmelting met het apparaat zweef je als het ware door en boven STRP. Perfecte vorm als je het ons vraagt, want naderhand hoef je de stoel niet operatief van je ruggemerg te verwijderen.
Cyborg gehalte: vier Terminators. Wie is hier de cyborg? Ik.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.