Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Verliefd op sinaasappels
19 FEB 2013 • Door Trouffaldino Pièrot • Meer blogs over Theater

Verliefd op sinaasappels

Beste CJP'er,

Een verhaal over een kroonprins die verliefd wordt op drie sinaasappels is misschien wat moeilijk te verkopen, zeker als het een over-the-top opera is. Maar ik ga toch een poging wagen. Dan mogen jullie daarna zelf bepalen of je voor € 25,- naar een opera ( incl. backstage rondleiding, red.) wil, die normaal meer dan honderd euro kost.

Goed, het begon allemaal toen onze kroonprins zwaar depressief werd. Noch het flinke drankmisbruik waar die depressiviteit toe leidde, noch het hossen met hockeydames kon de zwartgallige koningszoon vrolijk stemmen. Tot de koning op een mooie zomerdag een idee kreeg.

21 juli 2012
De zon schittert over de met marmer geplaveide hofjes van het Klaverkasteel. Nog geen zuchtje wind verbreekt de rust die immer als een warme deken over de burcht geslagen lijkt. Midden op het Plein van 27 april, onder de eeuwig groene kersenboom, soes ik langzaam in. Ik zie mijn droom vaste vorm aannemen, maar ik mag hem nog net niet aanraken. De echte slaap wordt me niet gegund.
 
‘Trouffaldino, TROUFFALDINO! Waar zit je, narremans? Kom tevoorschijn!’, schalt de klare stem van de Klaverkoning over het plein. ‘Wakker worden, lui grappenvat, ik heb je nodig. Het is belangrijk.’
 
Laat Freek maar thuis
‘Luister Trouf', spreekt de oude baas. 'De prins is er slecht aan toe, hij liet vanochtend bij het ontbijt zelfs zijn pilsje staan. Dit kan zo niet langer. Als hij zo door blijft janken, moet ik op zoek naar een andere troonopvolger. En we weten beiden: met al die valse vrouwen in onze familie wordt dat geen pretje. Hij móét genezen. Hoe maken we hem nou blij zonder dat ik direct de kroon hoef op te geven?’

‘Pfoe’, antwoord ik. ‘Daarvoor moet je toch echt even bij een arts of psycholoog aankloppen, koning, baas. Ik heb eerlijk gezegd géén idee. Het enige dat ik weet van geest en welzijn is het aloude adagium: lachen is gezond. Maar ja, daar red je geen levens mee.’ De Klaverkoning bromt. ‘De specialisten zijn allemaal al langs geweest, zonder enig resultaat.’

Dan begint hij langzaam te glimmen. Zijn gezicht licht op als een kaars die net wordt aangestoken. ‘Dat is het, Trouf! Lachen is gezond! Ik wil dat je deze week nog een festival organiseert met de beste comedians van het land. Haal ze allemaal hierheen. Hans, Theo, Howard, Javier, allemaal. Behalve die ene, Freek. Die is nu echt te oud voor dit soort dingen. We gaan de prins aan het lachen krijgen, al is het het laatste wat ik doe.’
 
De vloek
Zo gezegd, zo gedaan. Ik ritsel wat door mijn contacten en iedereen is verheugd om te komen spelen. De theaterbusiness is op het moment zo lauw, dat ze zelfs voor een onbetaald optreden in de rij staan. Met mijn voorwaarde dat ze geen grappen over de harde bezuinigingen van de koning maken, gaat iedereen akkoord.

Een week later maakt de hele hofstad zich op voor drie dagen van grollen. Helaas blijkt dat de zwakke theatermarkt geen gevolg is van de bezuinigingen, maar van de kwaliteit van de spelers. Er wordt drie dagen lang niet gelachen. Niet door mij, niet door de koning, niet door het publiek en al helemaal niet door de prins. Totdat Fata Morgana, die vuile onderkruiperige, edoch zéér appetijtelijke, Schoppenkoning-aanhangige heks struikelt over haar mantel. De prins liep eerder een blauwtje bij Morgana en weet hoe graag zij wil dat hij nooit meer lacht. Hij scheurt haast doormidden. Een lachsalvo dat zijn weerga niet kent, in welke hoek van het koninkrijk dan ook, dendert door de straten, echoot tegen de kasteelmuren van kwartsiet en komt bulderend tot stilstand op Morgana’s trommelvliezen. Ze is woest, begrijpelijk, en spreekt in een mooie heksenloedertraditie een raspende vloek uit die ook mij nog lang zal blijven achtervolgen:

Slot Créonte heeft een keuken,
Waar heks en kokkin in pannen beuken.
U zult liefde en geluk slechts kennen,
Als u hun nukken weet te mennen.
 
De liefde van uw leven,
Vindt u daar tussen spatels en zeven.
In een kom naast de champagne,
Liggen drie appels van Oranje.

Wie het laatst lacht, lacht het best,
Want in elke woont een prinses.
Alleen hen zult u kunnen trouwen,
Om uw koninkrijk op te bouwen.

Deze appeltjes zijn niet voor de dorst.
Als u  het vruchtvlees ver van water morst,
Zullen de prinsessen sterven
en de koning geen opvolger erven.

Op pad
Vanzelfsprekend lachen we Morgana keihard in het gezicht uit en schoppen haar terug naar de koning waar ze vandaan kwam om te spioneren. Maar een mooi avontuur gaat de prins nooit uit de weg, zeker niet als er vrouwelijk schoon in het verschiet ligt. Ook al heeft dat in eerste instantie de vorm van drie sinaasappels.

De laatste aktes van dit verhaal wens ik nog niet te verklappen, aangezien u na dit bizarre doch waargebeurde verhaal natuurlijk de gedramatiseerde versie van Prokofjev wilt zien.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.