Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Silver Linings Playbook
26 FEB 2013 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

Silver Linings Playbook

Het gaat niet helemaal lekker met Pat (Bradley Cooper). Zijn bipolaire stoornis kwam tot een behoorlijke explosie toen hij z’n vrouw met een ander betrapte, wat (we zullen niet al te veel verklappen) hem voor een flink aantal maanden in een instelling deed belanden. Na een boel pillen en nog veel meer therapie vindt zijn moeder het mooi geweest: dertiger Pat mag weer thuis komen wonen. Daar blijkt dat hij nog helemaal niet zo gezond is als zijn moeder wilde/dacht. De ontmoeting met Tiffany (Jennifer Lawrence), een weduwe die zelf geestelijk ook niet lekker in haar vel zit, zet Pat’s leven alleen nog maar meer op z’n kop. Terwijl ze allebei gebruik proberen te maken van de ander, groeien ze tóch steeds meer naar elkaar toe.
 
Het genre romcom staat bekend om de zoetigheid, maar de films die hieronder vallen hoeven niet altijd te zorgen voor van je tanden afspattend glazuur. Silver Linings Playbook is bijvoorbeeld een bijzonder verfrissend exemplaar, mét een rauw randje. Een romcom die je ook kunt waarderen als je (meestal) niks met het genre hebt. Het is geen simpel jongen ontmoet meisje-verhaal. De film begint sowieso al problematisch. Eerst ligt de focus op Pat en zijn demonen, waarbij geen rom en maar weinig com te bespeuren is (nou ja, in ieder geval sowieso de tragikomische variant). Je voelt Pats frustratie, de liefde voor zijn ex-vrouw waarvan hij dat ‘ex’-gedeelte weigert te erkennen. Je leert zijn familie kennen en ziet in met name zijn vader (gespeeld door Robert deNiro) wel een verklaring voor Pat’s problemen. Cooper speelt die rol trouwens goed, onderkoeld. Niet het hysterische Hangover-gedoe dat we van hem kennen; in deze film is hij daadwerkelijk likeable.
 
Dan komt Tiffany tevoorschijn. Het kost je als kijker iets meer moeite om aan haar te wennen, omdat de connectie tussen haar en Pat in eerste instantie te geforceerd lijkt. Het leeftijdsverschil tussen de Bradley Cooper en Jennifer Lawrence (vijftien jaar) helpt daar niet echt bij. Bij een actrice van eind 20, begin dertig, had de rol van seksueel gefrustreerde weduwe wat beter gepast. Maar je went eraan, vooral doordat Jennifer Lawrence zich vol overgave in de rol stort. Niet voor niets won zij wél een Oscar zondag, voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. Vanaf morgen draait Silver Linings Playbook (met korting, uiteraard) in de bioscoop, vastbesloten om ook de meest sceptische romcom-hater voor zich te winnen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.