Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Het verhaal achter Rumours
20 FEB 2013 • Door René van der Meer • Meer blogs over Muziek

Het verhaal achter Rumours

‘Het was als in het leger. Je moest paraat staan. Altijd.’ Zo blikt zangeres Stevie Nicks terug op Fleetwood Mac en hoe het voelde om in 1976 in een van de bekendste bands ter wereld te zitten. Ze hadden dat jaar een studio gehuurd voor de opnames van hun elfde album, Rumours. Er was geen deadline, maar dat betekende niet dat je als bandlid je spreekwoordelijke snor kon drukken, mocht je even geen zin hebben.

Knallende ruzie
Als dat wél een optie was geweest, hadden we waarschijnlijk nooit kunnen luisteren naar Rumours. De sfeer in Fleetwood Mac is in 1976 nogal gespannen en dan drukken we ons héél zwak uit. Toetseniste en zangeres Christine McVie ligt in scheiding met bassist John. De twee spreken elkaar alleen nog over praktische zaken. Christine zoekt troost bij de lichtman en doet haar best dit voor John verborgen te houden. Stevie Nicks en Lindsey Buckingham (zang, gitaar) verscheuren ondertussen elkaars hart. De twee waren jaren een setje, maar de liefde is over. Als ze elkaar niet negeren, maken ze wel knallende ruzie. Drummer Mick Fleetwood ziet het vanachter zijn bekkens gebeuren. Het ontbreekt hem aan de puf om de boel te sussen. Hij heeft zelf net ontdekt dat zijn vrouw, tevens moeder van zijn kinderen, het bed deelt met zijn beste vriend.

Stoned, dronken en gedreven
Gebroken hart of niet, over één ding zijn de bandleden het met elkaar eens: muzikaal hebben ze een unieke klik. Zo kan het dat John ’s avonds onder het raam van Christine staat te schreeuwen, om de volgende ochtend doodleuk met haar aan een nieuw nummer te schaven. Nou ja, volgende ochtend... Een werkdag bij Fleetwood Mac begint in die tijd meestal rond zeven uur ‘s avonds. Pas rond de klok van een uur of twee ‘s nachts, als iedereen vol zit met drank, drugs en dat wat verder voor handen is, wordt er een gitaar omgehangen. Stoned, dronken en gedreven lukt het de band om alle drama’s opzij te schuiven en af te tellen voor een nieuwe opname.

Perfecte popsongs
De schoonheid van Rumours zit juist in al dat gedoe. Wat de bandleden niet in elkaars gezicht vertelden, stopten ze in de muziek. Verwijten, hoop en frustratie, verpakt in perfecte popsongs.  Rumours is tijdens de release in 1977 niet de zoveelste popplaat, maar drie kwartier relatietherapie met een A- en B-kant. Daarbij klinkt elk nummer als een klok. Zowel akoestisch als elektrisch schrijft Fleetwood Mac melodieën die na één keer luisteren voorgoed in je hoofd zitten. Ongeëvenaard is de harmonieuze zang van Nicks, Buckingham en McVie (Christine). Hun stemmen lijken voor elkaar gemaakt. Je ziet ze bijna rond dezelfde microfoon hun hart uitstorten, terwijl ze in de ogen kijken van diegene die hen zo wist te raken.

Eeuwige roem
De aanloop was slopend, maar eenmaal voltooid betekent Rumours eeuwige roem voor Fleetwood Mac. Inmiddels staat de teller op ruim veertig miljoen verkochte exemplaren. Laten we hopen dat ze het album integraal spelen als ze straks weer op het podium staan. Inderdaad, Fleetwood Mac is weer bij elkaar. Om dat te vieren, is Rumours opnieuw verschenen. Wij geven vijf exemplaren weg van deze wereldplaat.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.