Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Eerbetoon aan Eve
20 FEB 2013 • Door Genna Bostelaar • Meer blogs over Expo

Eerbetoon aan Eve

Als Marilyn Monroe naar jou toekomt, op een feestje van John Huston nota bene, dan heb je het gemaakt. ‘Als jij zulke mooie foto’s van Marlene Dietrich kan maken, kun je je dan voorstellen wat je zou kunnen doen met mij?’, vroeg Marilyn aan Eve Arnold in 1951.  Vanaf dat moment schoot Eve tien jaar lang foto’s van Marilyn, maar ook van Malcolm X, Joan Crawford en Queen Elizabeth II, om maar wat namen te noemen.
 
Je zou denken dat de Amerikaanse fotografe (geboren in 1912) na deze fotosessies sterallures zou krijgen, maar Eve bleef altijd bescheiden. Daarnaast veranderde haar houding tegenover verschillende klassen niet: ‘Het maakt niet uit of je beroemd of onbekend bent, voor mijn lens ben slechts een mens, net zoals iedereen’, zei ze ooit in een BBC interview.
 
Geen onderscheid
In 1947 wordt Magnum Photos opgericht, een agentschap dat wereldwijd foto’s levert aan onder andere pers, televisie en musea. Als fotograaf hoorde je niet zomaar bij deze chique club. Magnum moest je eerst nomineren en àls je al werd toegelaten door het agentschap, mocht je jezelf pas na twee jaar volwaardig lid noemen. Eve Arnold werd het eerste vrouwelijke lid en maakte voor Magnum onder andere foto’s in China, Rusland, Zuid-Afrika, Afghanistan en Cuba. Haar fotoseries voor onder andere Magnum worden nu vertoond in Gemeentemuseum Helmond. Curator Frank Hoenjet: ‘In de serie over Cuba zien we bijvoorbeeld twee onderwerpen. De ene reeks gaat over het Cubaanse uitgaansleven, waarbij de Amerikaanse fotografe dansers en prostituees vastlegde. In het tweede deel fotografeerde Eve de achtjarige Juana, terwijl het meisje speelde in een behoorlijk armoedig dorpje.’ Volgens Hoenjet passen die aandoenlijke foto’s van Juana erg bij Magnum, omdat de organisatie een humanistische achtergrond heeft.  
 
De foto’s passen ook bij Eve. Ze kwam zelf uit een arm gezin en zorgde er later voor dat mensen in vergelijkbare situaties nooit zielig op de foto stonden. ‘Als de fotograaf meeleeft met de mensen voor de lens, geven de mensen voor de lens daar veel voor terug. Daarom is de fotograaf het instrument en niet de camera’, zei Eve vaak.
 
Eerbetoon
Het is best gek dat Eve’s werk nooit in een solotentoonstelling in Nederland is getoond. Oké, het Noorderlichtfestival in 2003 showde één serie van haar en het Stedelijk Museum Amsterdam liet in 2008 foto’s zien van verschillende fotografen van Magnum, waaronder Eve. Maar verder besteedde geen enkel museum aandacht aan Eve, laat staan exclusief, terwijl ze die wél verdient. ‘Sommige kunstenaars worden soms per ongeluk gewoon overgeslagen’, aldus Hoenjet.  
 
Gemeentemuseum Helmond heeft met de expo Eve Arnold - Photographs 1950-1985 dus een dikke primeur. De curator: ‘We werken sinds 2009 samen met Magnum. Het agentschap vond het tijd voor een eerbetoon aan Eve. Ze zou op 21 april 2012 honderd worden en wij wilden het werk van één van de grootste fotografen ooit heel graag exposeren.’
 
De expo Eve Arnold - Photographs 1950-1985 is 5 maart tot en met 9 juni in Gemeentemuseum Helmond te bewonderen.

Comments

Gerelateerde kortingen

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined property: stdClass::$discount_amount_extra

Filename: discount/discount_item_stacked_home_partial.php

Line Number: 42

Bekijk alle kortingen
We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.